Naţionala de handbal feminin a României va debuta, sâmbătă, de la ora 11.00, cu Spania, în grupa C a Campionatului Mondial. O clasare în primele opt locuri i-ar aduce României participarea la turneele preolimpice, la care visează şi căpitanul Cristina Neagu, revenită în lot după aproape un an de la ruptura de ligamente încrucişate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jucătoarele de la Corona Braşov, aflate iniţial în lotul tricolor, adică Cristina Laslo, Bianca Bazaliu, Daria Bucur şi Eliza Buceschi, nu au făcut deplasarea în Japonia, în urma scandalului izbucnit la club, care ar fi permis utilizarea unei terapii de oxigenare a sângelui prin laser, interzisă de WADA.

”Nu ne permitem să se aştearnă niciun fel de umbră peste imaginea echipei naţionale şi peste imaginea României din punct de vedere sportiv. Sper, din tot sufletul, ca acest lucru (n.r. – procedura interzisă folosită de sportivele de la Corona) să nu fie confirmat în demerul pe care ANAD-ul îl întreprinde, să fie doar o eroare. Federaţia Română de Handbal va face tot posibilul ca sportivele să sufere cât mai puţin”, a comentat preşedintele FR Handbal, Alexandru Dedu.

În consecinţă, lotul României a suferit modificări în componenţă, iar jucătoarele care vor lupta la CM din Japonia sunt: Dedu, Dumanska, Ciucă – portari, Florica, Iuganu, Neagu, Perianu, Polocoşer, Pristăviţă, Zamfirescu, Dache, Vizitiu, Udriştoiu, Seraficeanu, Pintea, Băcăoanu, Ostase.

Căpitanul naţionalei este Cristina Neagu, revenită după aproape un an la reprezentativă, ca urmare a operaţiei de ligament încrucişate. ”Sper la o clasare în primele opt, care ne-ar duce la turneele preolimpice”, a spus ea, înaintea plecării spre Japonia.

Echipa României se află în Japonia încă de săptămâna trecută şi a disputat două meciuri de verificare, cu o formaţie de club niponă, Omron, (scor 25-23), şi cu Olanda (23-32).

Programul echipei tricolore, antrenată de Tomas Ryde şi Costică Buceschi, este următorul în grupa C: România – Spania (30 noiembrie, ora 11.00, ora României), România – Senegal (1 decembrie, 11.00), România – Kazahstan (3 decembrie, 12.00), România – Muntenegru (4 decembrie, 8.00) şi România – Ungaria (6 decembrie, 8.00).

Sâmbătă, în prima etapă din grupa C se mai joacă partidele Muntenegru – Senegal şi Ungaria -Kazahstan.

Primele trei clasate în fiecare din cele patru grupe vor obţine calificarea în faza grupelor principale, de unde echipele de pe primele două poziţii vor juca apoi în semifinale. Meciurile din grupele principale încep în 8 decembrie, urmate de semifinale, în 13 decembrie, şi finalele pentru medalii, în 15 decembrie.

Campionatul Mondial din 2019, a 24-a ediţie, reprezintă şi criteriu de calificare la Jocurile Olimpice din 2020, care se vor desfăşura tot în Japonia. La ultima ediţie a CM, România s-a clasat pe locul 10, iar medalia de aur a revenit Franţei.

În 2019, reprezentativa tricoloră şi-a propus o clasare în primele opt locuri, care i-ar permite accederea la turneele preolimpice. FR Handbal a trasat clasare în primele şase locuri, dar preşedintele Alexandru Dedu a declarat să s-ar mulţumi şi cu ”clasarea în primele opt”.

România este singura naţiune care a participat la toate ediţiile Campionatului Mondial şi are în palmares trei titluri, unul la handbal în şapte (1962) şi două la handbal în 11 (1956 şi 1960), două medalii de argint (1973 şi 2005), precum şi una de bronz (2015).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.