Ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice de la Rio va avea loc miercuri seară, iar la defilarea de pe Stadionul Maracana vor participa peste 4.000 de sportivi, între care se vor număra şi cei 12 reprezentanţi ai României, ciclistul Eduard Novak fiind portdrapelul delegaţiei tricolore.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jocurile Paralimpice debutează miercuri seară, cu ceremonia de deschidere, programată de la ora locală 17.30 (23.30 în România) pe celebrul stadion Maracana.

Între cele peste 160 de delegaţii se va număra şi cea a României, formată din 12 sportivi, cea mai numeroasă participare tricoloră din istoria sa.

Pentru ceremonia de deschidere s-au vândut, potrivit site-ului oficial al Jocurilor Paralimpice, peste 50.000 de bilete, iar spectacolul va fi asigurat de circa 500 de artişti, dansatori, coregrafi, plus 2.000 de voluntari. Tema ceremoniei este ”Every Body Has A Heart” – ”Fiecare trup are o inimă” şi va fi centrată pe ”condiţia umană, sentimente, dificlutăţi, solidaritate şi dragoste”.

Una din vedetele show-ului va fi medaliata cu bronz la snowboard, la Jocurile Paralimpice 2014 (Sochi), Amy Purdy, care va interpreta un dans samba. La finalul ceremoniei torţa olimpică va sosi pe Maracana, după ce a străbătut cele cinci regiuni ale Braziliei, timp de şapte zile.

Competiţiile oficiale debutează joi, iar primii sportivi tricolori care vor intra în concurs sunt Dacian Makszin (tenis de masă) şi Naomi Ciorap (nataţie).

Delegaţia completă a României este formată din următorii sportivi: Florentina Hriscu (aruncarea discului), Florin Cojoc (săritură înălţime), Mihaela Lulea (para-canoe), Iulian Şerban (para-canoe), Eduard Novak (ciclism), Olah Attila (ciclism), Alexandru Bologa (judo pentru nevăzători), Naomi Ciorap (înot), Samuel Ciorap, Octavian Ilina (înot), Makszin Dacian (tenis de masă) şi Bobi Simion (tenis de masă).

Tricolorii au ajuns la Rio în 3 septembrie, iar a doua zi au participat la ceremonia de primire în satul olimpic, alături de alte delegaţii.

Eduard Novak va fi portdrapelul României la ceremonia de miercuri seară. El este cel mai medaliat sportiv paralimpic tricolor, cu trei medalii obţinute – argint la JO 2008, aur şi argint la JO 2012.

”Azi plec cu încredere spre Brazilia la Jocurile Paralimpice. Mi-aş dori ca prezenţa mea şi a celorlalţi sportivi români acolo să schimbe imaginea acestui fenomen în Romania. La editia din 2012 de la Londra, audienţa competiţiei a fost de 3,8 miliarde de oameni şi s-au vândut 2,8 milioane de bilete. Sunt cifre care spun multe despre ce fenomen social pe plan mondial este mişcarea paralimpică”, scria Novak pe Facebook, înaintea plecării spre Rio.

Obiectivul delegaţiei României la JP de la Rio este câştigarea a una-două medalii.

Jocurile Paralimpice din 2016 au loc în Brazilia, între 7şi 18 septembrie, fiind cea mai importantă competiţie pentru persoane cu dizabilităţi. La ediţia din acest an vor participa sportivi din 176 de ţări.

La ediţia din 2004 a Jocurilor, România a participat cu doar doi sportivi, în 2008 cu patru, iar la Londra 2012 cu cinci sportivi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.