Zeci de sportivi şi antrenori de la Clubul Sportiv Municipal (CSM) Ploieşti sunt neplătiţi de patru luni, după ce conducerea clubului le-a cerut să se înregistreze ca PFA, modalitate prin care să fie remuneraţi, cu toate că legea prevede că sportivii pot fi plătiţi doar prin contracte individuale de muncă sau prin convenţii civile. Primarul municipiului spune că a făcut adrese la numeroase instituţii, dar nimeni nu a găsit o soluţie. Aceasta este doar una dintre problemele identificate la CSM Ploieşti. Controalele făcute la club au relevat ”cheltuieli făcute discreţionar” şi ”abateri de la regulile achiziţiilor publice”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sportivii, antrenorii şi maseurii Clubului Sportiv Municipal (CSM) Ploieşti, aflat în subordinea Primăriei Ploieşti, sunt neplătiţi din luna mai, din cauza unor erori făcute la nivel local, dar şi ca urmare a unor neclarităţi legislative.

După ce din Codul Fiscal au fost scoase convenţiile civile în baza cărora erau remuneraţi sportivii de performanţă, acestora şi antrenorilor li s-a cerut să se înregistreze ca Persoane Fizice Autorizate (PFA), modalitate prin care să fie plătiţi pentru activităţile prestate la club.

Sportivii şi-au primit banii timp de câteva luni, până în mai, când plăţile au fost sistate pe motiv că sunt ilegale.  

Titi Tudor, tehnicianul care l-a descoperit pe Leonard Doroftei şi unul dintre cei mai cunoscuţi antrenori de box din judeţul Prahova, a declarat pentru News.ro că nu înţelege cum la alte cluburi sportive din ţară s-au putut face plăţi către persoane fizice autorizate, iar la CSM Ploieşti plăţile au fost sistate.

Sincer să vă spun, de patru luni de zile nu am luat salariul, nu numai eu, ci toţi coordonatorii şi toţi sportivii şi antrenorii din Clubul Sportiv Municipal Ploieşti. Am fost puşi să ne facem PFA-uri din cauza modificării Codului Fiscal. (…) După ce am făcut, la o lună de zile mi-a venit să plătesc bani şi neavând bani să plătesc au început să îmi vină pe fiecare zi ce trece câte 10 lei penalizare. Acum sunt în situaţia în care să-mi pună poprire pe casă, pe ce? Că am dat sediul acestui PFA casa unde locuiesc. Eu nu pot să fac box acolo. În casă nu pot să fac box. Eu fac box la sala UPETROM. De ce ne-au pus să facem PFA-uri? De ce nu s-au găsit modalităţi de a ne plăti? Celelalte centre din ţară, Bucureşti, Brăila, Bacău, Râmnicu Sărat, care au câştigat la noi, la Curtea de Apel Ploieşti, au fost date în judecată, că nu sunt bune PFA-uri, şi au câştigat, li s-au dat drept că sunt bune PFA-urile şi nouă nu ni se dă”, afirmă Tudor.

Titi Tudor spune că el, coordonatorul secţiei, dar şi alţi doi antrenori şi un maseur, nu şi-au primit remuneraţiile aferente contractelor încheiate între Clubul Sportiv Municipal şi PFA-urile pe care au fost puşi să le înfiinţeze.

În plus, potrivit lui Tudor, nici copiii care au obţinut performanţe la concursuri peste graniţă şi care primeau indemnizaţii de 100 sau 200 de lei lunar nu au mai primit banii de peste jumătate de an.

(Nu a fost plătită – n.r.) indemnizaţia copiilor care au scos performanţe şi au dus culorile clubului pe cele mai înalte culmi. Eu am copil care e dublu vicecampion european şi a participat la Campionatele Mondiale unde a luat locul trei. Suntem singura secţie de box din ţară care a scos performanţa asta la nivel internaţional. De şase luni de zile, de la începutul anului, copiii nu şi-au primit indemnizaţia de 100, 200 de lei”, mai spune Titi Tudor.

Pentru unii dintre aceşti copii sportul înseamnă poarta de ieşire din sărăcie, iar 100 sau 200 de lei primiţi drept recompensă pentru rezultatele obţinute la concursurile internaţionale reprezentau un mare ajutor pentru ei şi familiile lor.

Nici la înot lucrurile nu stau mai bine. Antrenorul coordonator al secţiei este prima mare campioană din istoria nataţiei româneşti, Tamara Costache (Boboc), care în cariera sa a obţinut mai multe titluri europene şi a stabilit patru recorduri europene la 50 de metri liber.

Când intră în bazinul de înot, fosta campioană, acum antrenoare, este înconjurată de zeci de copii dornici să ajungă şi ei campioni.

Parcă e cloşca cu pui”, spun părinţii, încântaţi că micuţii lor au şansa să fie antrenaţi de o legendă a sportului românesc. Mamele şi taţii ştiu că cei mici nu învaţă doar să înoate, ci şi să devină învingător. Puţini ştiu, însă, că în vara aceasta Tamara Costache a făcut, practic, voluntariat.

Cu vorbe puţine, campioana povesteşte că nici ea, nici colegii săi nu au fost plătiţi.

De trei luni, aproape patru luni (nu au primit remuneraţiile – n.r.). Ni s-a spus să aşteptăm, că deocamdată nu sunt legale PFA-urile înfiinţate în februarie, martie”, spune Tamara Costache.

Întrebată cine le-a spus sportivilor şi antrenorilor să înfiinţeze PFA-uri, Tamara Costache spune că recomandarea a venit de la conducerea CSM Ploieşti.

Conducerea clubului CSM a ajuns la concluzia că singura modalitate a putea fi plătiţi în continuare este înfiinţarea PFA-urilor, nu mai puteam merge pe prestări servicii”, susţine Tamara Costache.

Întrebată dacă a încercat să discute cu conducerea clubului sportiv despre această situaţie, Tamara Costache a răspuns afirmativ. 

Conducerea clubului ne-a îndrumat să mergem la Primărie, că Primăria nu dă drumul la bani şi spune că PFA-ul nu este un temei legal pentru a fi plătiţi” spune Tamara Costache.

De altfel, la Ploieşti pare că se dă o luptă a declaraţiilor, iar miza pare că este cine să iasă vinovat pentru această situaţie.

Conducerea Clubului Sportiv Municipal Ploieşti a publicat, în 17 august, un document potrivit căruia, în luna ianuarie, Primăria Ploieşti recomanda Clubului Sportiv Municipal să îi plătească pe colaboratori în baza unor contracte PFA.

Este vorba despre o ”informare cu privire la reglementarea instituţiei convenţiilor civile în Noul Cod Fiscal”, dată de serviciul Contencios, Contracte din Primărie.

Documentul invocat de către CSM, care ar data din luna ianuarie, nu are nici dată, nici ştampilă şi nici semnătură.

Pe de altă parte, conform unui document obţinut de News.ro, datând din 29 decembrie 2015, care are ştampila clubului şi numele directorului însoţit de o semnătură, directorul Clubului Sportiv Municipal Ploieşti, Cezar Stoichiciu, le aducea la cunoştinţă sportivilor şi antrenorilor că au ”obligaţia” de a înfiinţa PFA-uri.

Începând cu anul 2016, contractele civile de prestări servicii încheiate între instituţia noastră şi dvs. se vor derula prin PFA-uri,I.I.-uri, A.F.-uri, S.R.L.-D.-uri, S.R.L.-uri, alte asemenea. Până la data de 01.02.2016 aveţi obligaţia să vă înfiinţaţi entităţile mai sus menţionate”, se arată în adresa trimisă de către Stoichiciu anului trecut.

Primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, a găsit această situaţie în momentul în care a preluat mandatul de edil şi a spus că este vorba despre ”o lacună” legislativă.

În momentul de faţă, din punctul de vedere al legii, există o lacună pentru că Legea Sportului, Legea 69/2000 prevede că un sportiv poate fi plătit fie prin contract individual de muncă, fie prin convenţie civilă. Ca să putem prinde sportivii pe contract individual de muncă ar fi însemnat, pe de o parte, să mărim organigrama, ceea ce nu este permis prin normative, pentru că noi avem un număr limitat de posturi în Primărie şi în instituţiile din subordinea acesteia, iar pe contract individual de muncă ar fi însemnat să intre pe o grilă de salarizare specifică administraţiei publice, ceea ce este în contrast cu valoarea PFA-urilor pe care aveau sportivii la CSM”, explică Adrian Dobre.

Edilul susţine că în Primărie nu s-a găsit nicio soluţie pentru rezolvarea problemei, astfel că a făcut demersuri la diverse instituţii: Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul de Finanţe, Ministerul Muncii, Agenţia Naţională de Achiziţii Publice, Ministerul Dezvoltări Regionale, Direcţia Generală a Finanţelor Publice.

Singurul răspuns pe care l-am primit până în momentul de faţă a fost cel de la Ministerul de Finanţe care reiterează legea şi anume ne spune că un sportiv nu poate fi plătit decât prin convenţie civilă sau prin contract individual de muncă. În momentul de faţă, v-am spus, nu se poate plăti prin convenţie civilă din cauza anulării acesteia prin Codul Fiscal. Pe de altă pare şi dânşii ne-au recomandat să transmitem adrese către instituţiile la care deja noi am transmis” spune primarul.

Edilul mai spune că a avut întâlniri cu reprezentanţi ai Ministerului Muncii, cu persoane de la Finanţe şi de la Ministerul Tineretului şi Sportului, dar nimeni nu a ştiut să îi dea un răspuns cu privire la modul în care sportivii de la CSM Ploieşti ar putea fi plătiţi.

O problemă foarte gravă cu care probabil Primăria Municipiului Ploieşti se va confrunta este că, dacă nu vom găsi o cale de ieşire din această situaţie, s-ar putea să ne trezim că vom achita contractele acestor sportivi deşi noi nu vom beneficia de serviciile lor”, explică edilul edilul.  

Deşi neplătiţi, oamenii continuă să-şi facă treaba la CSM Ploieşti. Echipele clubului continuă să joace, tehnicienii merg la antrenamente, iar copiii sunt în continuare primiţi la antrenamente sau cursuri.

Problema legată de retribuţiile sportivilor şi antrenorilor nu este singura identificată în ultimii ani la Clubul Sportiv Municipal Ploieşti.

Controalele făcute de diverse entităţi au scos la iveală nereguli legate de modul în care se fac achiziţiile publice, au relevat cheltuieli făcute ”discreţionar” şi au subliniat faptul că, deşi este o entitate care ar trebui să se implice în sprijinirea sportului de masă, CSM Ploieşti, la conducerea căruia s-au perindat în ultimii ani mai mulţi directori, organizează doar ”ocazional” evenimente dedicate ploieştenilor.

Astfel, într-un raport parţial încheiat anul trecut de către Comisia de supraveghere şi verificare a activităţii CSM Ploieşti constituită la nivelul Consiliului Local se arată că angajarea cheltuielilor la club de face ”în mod exclusiv discreţionar, decizia stând exclusiv în responsabilitatea directorului executiv”.

Comisia a constatat că din peste 11 milioane de lei primiţi de club de la bugetul local, aproape 90% la sută sunt cheltuiţi pentru salarii.

”Diferenţa de circa 10,49% o reprezintă valoarea rămasă pentru dezvoltarea secţiilor, închirieri, echipament sportiv, asistenţă medicală, transport, cazările sportivilor atât sub aspect contractual cât şi sub aspectul deplasărilor, cantonamente, medicamente pentru sportivi, publicitate etc.” arată documentul citat.

În urma controlului, comisia din Consiliul Local a remarcat că salariile la nivelul clubului ”în mod practic au fost negociate exclusiv de directorul clubului”, că în contracte erau prevăzute bonusuri de obiectiv dar nu şi clauze penalizatoare în caz de neîndeplinire a acestor obiective şi că din ”majoritatea covârşitoare a dosarelor sportivilor” lipsesc documente precum C.V.-ul sportiv.

Deşi are ca obiect de activitate şi dezvoltarea sportului de masă pentru cetăţenii municipiului Ploieşti, CSM nu organizează manifestări cu caracter de masă decât în mod ocazional, deşi sportul de masă reprezintă un interes public al comunităţii locale” se arată în raportul parţial încheiat în septembrie anul trecut şi care a fost făcut public abia în vara acestui an.

Documente obţinute de la Primăria Municipiului Ploieşti relevă de asemenea că la nivelul CSM Ploieşti, într-o singură lună, s-au plătit 2.686 lei pentru chiria unui copiator, iar pe lângă aceşti bani clubul a achitat şi 1.232 lei, sumă aferentă unui ”abonament lunar copii xerox”.

Un raport de audit făcut la CSM Ploieşti a arătat şi nereguli de altă natură.

Potrivit documentelor puse la dispoziţia News.ro de către Primăria Ploieşti, la nivelul CSM Ploieşti s-au plătit peste 53.000 de lei pentru ”servicii de recuperare medicală”, deşi clubul a încheia pentru sportivi poliţe de asigurare care acopereau acest risc.

CSM Ploieşti are 12 secţii sportive: handbal masculin şi feminin, fotbal seniori şi juniori, atletism, box, gimnastică ritmică, şah, judo, nataţie, volei, karate, patinaj viteză, baschet masculin şi feminin.

Din totalul fondurilor de salarii la nivelul clubului, anul trecut cei mai bine plătiţi erau sportivii de la handbal, salariile acestora reprezentând peste 72% din bugetul de salarii al clubului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.