Echipa Renault a confirmat, joi, că a fost programată o nouă sesiune de teste pentru a stabili în mod clar care este capacitatea pilotului polonez Robert Kubica de a reveni în Formula 1. Team-ul a precizat că testul va avea loc pe Circuitul Paul Ricard din sudul Franţei, o infrastructură care va reveni şi ea în Formula 1, din sezonul viitor. Renault nu a precizat data testului, dar presa internaţională a scris că acesta va avea loc săptămâna viitoare

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În timp ce prima sesiune de teste, de la Valencia, a avut rolul de a-l reacomoda pe Robert cu stilul de pilotaj din F1, acest al doilea test va stabili capacitatea lui de a reveni la cel mai înalt nivel al competiţiei", a declarat Cyril Abiteboul, conducătorul echipei Renault.

Kubica s-a aflat, la 7 iunie, pentru prima dată la volanul unui monopost de Formula 1, după accidentul suferit în februarie 2011, la un raliu. Polonezul a efectuat un test complex pe circuitul Ricardo Tormo din Valencia, care a inclus starturi şi simulări de calificări, ceea ce a alimentat speculaţiile privind o revenire în Marele Circ a unuia dintre cei mai talentaţi piloţi din anii 2000. Însă cei de la Renault au negat atunci că intenţionează să-l reangajeze pe Kubica, precizând că testul a fost organizat în principal pentru rezerva Serghei Sirotkin, ocazie cu care i s-a oferit fostului pilot de F1 şansa de a urca din nou într-un monopost.

La Valencia, Robert Kubica a comprimat într-o zi un întreg week-end de Grand Prix. Primul polonez din istorie care a câştigat o cursă de Formula 1 a efectuat 115 tururi pe circuit, echivalând cu o cursă şi jumătate, la volanului unui monopost Lotus E20 din 2012, vopsit în actualele culori oficiale Renault. A fost acelaşi şasiu folosit de Kimi Raikkonen când a câştigat ediţia din 2012 a Marelui Premiu al Emiratului Abu Dhabi. Kubica va folosi la al doilea test aceeaşi maşină.

Rezultatele de la Valencia au fost mai mult decât promiţătoare, Kubica fiind mai rapid decât Sirotkin, cel care ar trebui să-l înlocuiască pe britanicul Jolyon Palmer, cu evoluţii dezamăgitoare în primele opt etape ale sezonului, în comparaţie cu coechipierul său, germanul Nico Hulkenberg.

Săptămâna trecută, Kubica a pilotat din nou un monopost Renault la Goodwood Festival of Speed, aceasta fiind prima sa apariţie publică într-o maşină de Formula 1 după accidentul din 2011.

BBC scrie că şansele polonezului de a reveni în Formula 1 au crescut după testul de la Valencia şi după cele efectuate pe simulator, în care ritmul arătat a fost similar cu cel al lui Hulkenberg. Conducătorii Renault sunt încântaţi de ideea reangajării lui Kubica, însă doresc să se asigure că el poate conduce sută la sută un monopost de Formula 1. În urma accidentului, polonezul a fost aproape să-şi piardă mâna dreaptă. La mai bine de şanse ani de atunci, motricitatea braţului său drept este încă afectată, dar Kubica a lucrat intens pentru a folosi mai mult mâna stângă. BBC scrie că Renault trebuie să modifice comenzile din cockpit astfel încât acestea să fie operate cu mâna stângă.

Într-un interviu acordat publicaţiei Auto Express, Kubica şi-a arătat optimismul cu privire la şasele de a reveni în Marele Circ, estimate de el la 80-90 la sută.

"Poate suna ciudat, dar nu mai sunt un puşti de 18 ani care doreşte să intre în F1 cu orice preţ. Vreau să fiu în F1 dacă sunt sută la sută sigur că pot să-mi fac treaba. Aceasta este ţinta pe care vreau să o ating. Pentru mine, mai sunt câţiva paşi de făcut şi voi vedea cum voi reacţiona. Dar când în numai o zi scapi de 80 la sută din îndoiala pe care o aveai, ai o senzaţie fantastică. Asta s-a întâmplat la Valencia. Am fost şocat, să fiu sincer, a fost foarte, foarte impresionantă senzaţia. Nu vorbesc de ritm - câteva miimi câştigate aici, câteva dincolo, dar impresia şi senzaţia avute imediat au fost extraordinare. Totuşi, aş fi nebun dacă aş concura săptămâna viitoare, aş refuza dacă mi-ar propune cineva asta. Şi nu pentru că nu aş fi capabil, ci pentru că am senzaţia că nu trebuie să mă grăbesc. Dacă mă întrebai înainte la cât estimez şasele de revenire, aş fi răspuns zece sau maximum 20 la sută. Acum, pentru că sunt foarte realist şi cu picioarele pe pământ aş spune 80 sau 90 la sută", a declarat Kubica, în vârstă de 32 de ani.

Robert Kubica şi-a început cariera în Formula 1 în 2006, la BMW-Sauber, iar din 2010 a trecut la Renault. Polonezul a luat startul de 76 de ori, s-a clasat pe podium de 12 ori şi a câştigat o cursă, Marele Premiu al Canadei, în 2008, an în care a ocupat locul al patrulea în clasamentul general al piloţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.