După disputarea a şapte meciuri cu sistem VAR în fotbalul românesc, Supercupa României şi şase meciuri din prima rundă a Superligii, echipa de implementare a arbitrajului video în fotbalul românesc a venit cu câteva precizări, prezentate pe site-ul FRF:

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deşi s-au făcut teste pe stadioane, situaţia este diferită la momentul meciului. Sunt arene unde infrastructura acestora cedează în condiţii de solicitare maximă şi nu se prezintă în cele mai bune condiţii.

Cea mai întâlnită problemă tehnică întâlnită a fost nefuncţionalitatea fibrei optice, ceea ce a dus la căderea sistemului de comunicare dintre arbitrii VAR şi cei aflaţi pe teren şi la lipsa conexiunii cu ecranul de la marginea terenului.

La Supercupa României, primul meci disputat cu VAR, au existat momente în care fluctuaţiile de tensiune electrică au afectat funcţionalitatea sistemului.

În ceea ce priveşte partida disputată duminică seara, FCSB – U Cluj, cu câteva minute înainte de start, fibra optică de la stadion a cedat. A fost nevoie de aplicarea soluţiei de back-up. Astfel, a fost trasă o nouă fibră optică care să asigure conexiunea ecranului de la marginea terenului cu maşina VAR. Din acest motiv, sistemul nu a fost perfect funcţional pe parcursul primei reprize.

Implementarea unui astfel de sistem reprezintă o provocare pentru toţi cei implicaţi, atât pentru arbitrii, cât şi pentru cei responsabili cu partea tehnică, operatorii video, tehnicienii VAR sau personalul de la stadioane. E nevoie de timp pentru a se regla toate probleme ce pot apărea. Astfel de situaţii au fost prezente şi în alte campionate, la începutul implementării sistemului VAR, a adăugat echipa de implementare a sustemului.

La finalul primei etape a Superligii, va avea loc o şedinţă de analiză cu privire la aspectele menţionate pentru a se corecta situaţiile apărute, având în vedere că în etapa a doua vor exista alte stadioane pe care se vor disputa în premieră meciuri cu VAR.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.