Peste 400 dintre cei mai puternici ciclişti din Europa sunt aşteptaţi la primul Campionat European de Mountain Bike organizat în România, la Cheile Grădiştei, în perioada 8-12 mai.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Campionatul European de Mountain Bike la disciplinele Cross Country Olympic (XCO), Cross Country Team Relay (XCR) şi Cross Country Short Track (XCC) pentru categoriile Elite, U23 şi Juniori vor concura sportivi din peste 17 ţări.

Până acum şi-au confirmat participarea aproape 200 de rideri din 17 ţări, între care Franţa, Olanda, Belgia şi Danemarca, dar numărul acestora este aşteptat să crească la 400 de sportivi şi 200 de tehnicieni până la închiderea înscrierilor. 

Cei peste 10.000 de spectatori care sunt aşteptaţi la Cheile Grădiştei în cele cinci zile de competiţie vor avea ocazia să vadă sportivi precum franţuzoaica Pauline Ferrand-Prévot, multiplă campioană mondială la mai multe discipline din Mountain Bike, neerlandeza Puck Pieterse, câştigătoare a Cupei Mondiale la MTB în 2023, atât la XCO, cât şi XCC, sau francezii Joshua Dubau (câştigător al mai multor etape de cupă mondială la XCO şi XCC) şi Victor Koretzky, multiplu campion mondial la Team Relay.

România va fi reprezentată, între alţii, de Vlad Dascălu, care va încerca să îşi apere titlul de campion european la XCO, de Ede Molnar, campion european la Eliminator şi proaspăt câştigător al primei etape din cupa mondială la Eliminator şi de Wendy Bunea, o junioare care deja se afirmă în competiţiile europene.

Potrivit Federaţiei Române de Ciclism, costurile de organizare a evenimentului se ridică la peste 350.000 de euro, sumă ce acoperă costuri efective de organizare, procesul de acreditare, cronometraj, precum şi transmisiunea live a evenimentului prin intermediul Eurosport şi Aplicaţiei Eurosport - către un număr de peste 8 milioane de potenţiali telespectatori.

“Miza este mare atât pentru ciclism şi sportul românesc în general, cât şi pentru imaginea ţării în lume, dar şi pentru turism. Din punct de vedere sportiv, avem şansa să inspirăm, să motivăm noua generaţie de rideri şi să ne apărăm acasă titlul de Campion European câştigat de Vlad Dascălu anul trecut. Pe de altă parte, se va vorbi despre România, iar imaginile superbe de aici se vor vedea în toată lumea, ceea ce va însemna un bun marketing de ţară şi o oportunitate de a atrage curiozitatea turiştilor, ca să ne viziteze locurile. România are un potenţial colosal pentru practicarea sporturilor outdoor, în special a ciclismului montan, iar Campionatul European va transmite direct acest mesaj publicului”, a declarat preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, Cătălin Sprinceană.

Traseul pe care se vor desfăşura competiţiile, în lungime de 3,4 km a fost realizat cu sprijinul resortului Cheile Grădiştei Fundata, o destinaţie unică, dotată cu multe facilităţi dedicate sportului, inclusiv o arenă de biatlon. Echipe între 4 şi 10 oameni au lucrat 20 de zile la traseu, începând din noiembrie 2023, pentru a-l pregăti pentru competiţie. Lucrările s-au făcut atât mecanizat, cu specialişti şi utilaje specializate precum excavatoare sau drujbe, cât şi manual, cu târnăcoape, lopeţi, greble. În afară de eliberarea şi amenajarea cu pietre şi buşteni a traseului, echipele de intervenţie au făcut şi o toaletare a zonei din proximitatea traseului, pentru a permite publicului să vadă ce se întâmplă în punctele fierbinţi.  

„Acest traseu va reprezenta biletul de intrare al României în arena jucătorilor europeni de pe piaţa competiţiilor cicliste şi sperăm să aducem pe traseul de la Cheile Grădiştei şi o Etapă de Cupă Mondială în viitor sau/ şi un Campionat European pentru tineret, poate chiar în 2027. De asemenea, ne-am propus să aducem rapid în ţară şi Campionatul European de Mountain Bike Maraton, cea mai populară şi practicată disciplină a ciclismului la noi în ţară”, a completat Sprinceană.

În pregătirea Campionatelor Europene de MTB, pe traseul de la Cheile Grădiştei Fundata va fi organizat, în weekendul 27-28 aprilie un eveniment de test care reprezintă şi etapa I din Cupa României la XCO, la care sunt aşteptaţi să participe un număr record de ciclişti licenţiaţi.

Ciclismul, în special MTB-ul s-a bucurat de o creştere constantă în România, în ultimii 20 de ani, cu o explozie de evenimente de masă în ultimii 6-7 ani. Calendarul Federaţiei de Ciclism numără în acest an un număr record, de peste 80 de evenimente, iar numărul cicliştilor licenţiat de trecut de 1000.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.