Echipa spaniolă Osasuna a fost exclusă din cupele europene conform anunţului făcut vineri de către UEFA. Motivul îl reprezintă scandalul trucărilor de meciuri din anul 2013.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Osasuna Pamplona, echipa care a ocupat locul 7 în La Liga sezonul trecut, a fost exclusă de UEFA din Conference League. Clubul spaniol a aflat vineri după-amiază concluziile raportului întocmit de inspectorii Comisiei de Control, Etică şi Disciplină a UEFA. Aceştia au declarat „ineligibilitatea clubului pentru a participa la UEFA Conference League 2023-24”, ţinând cont de evenimente petrecute în sezonul 2013-2014. Inspectorii UEFA au considerat că sentinţa Curţii Supreme Spaniole, prin care mai mulţi oficiali ai echipei Osasuna au fost condamnaţi, este suficientă pentru excluderea grupării spaniole din cupele continentale.  

Inspectorii forului european s-au prelevat de faptul că evenimentele respective contravin articolului 4.1g din regulamentul competiţional al UEFA: [Clubul] „Să nu fi fost implicat direct şi/sau indirect, de la intrarea în vigoare a articolului 50 alineatul (3) din Statutul UEFA, adică 27 aprilie 2007, în nicio activitate care vizează organizarea sau influenţarea rezultatului unui meci.”

Pentru UEFA nu a mai contat faptul că instanţele spaniole au declarat Osasuna ca fiind victima deturnării de bani, operatiune efectuată de unii dintre foştii săi directori, cu ajutorul organelor de conducere ale clubului. Mai mult, sentinţa justiţiei spaniole este produsul unei plângeri formulate de actuala administraţie a clubului, în anul 2015 şi rezultatul unei munci pe care au depus-o angajaţi ai clubului, în calitate de investigatori particulari pe parcursul procesului judiciar, pentru a-i urmări pe cei care au deturnat, în scopuri neclare, bani de la club.

Osasuna a anunţat că nu împărtăşeşte criteriile UEFA, urmând să facă apel la Corpul de Apel. Clubul este decis să lupte legal, până la ultimele consecinţe, pentru a-şi apăra drepturile: „Suntem pregătiţi pentru ce e mai rău, dar continuăm să trăim după motto-ul care ne-a însoţit în reconstrucţia clubului în ultimii nouă ani: Osasuna nunca se rinde (Osasuna nu se predă niciodată). Ne vom apăra drepturile noastre şi pe cele ale suporterilor noştri cu aceeaşi forţă cu care ei ne încurajează în fiecare weekend, cu acelaşi effort prin care jucătorii şi staff-ul nostru de antrenori şi-au câştigat pe merit locul în următoarea ediţie a Conference League. Credem mult în ceea ce facem şi în modul în care o facem!” se scrie în comunicatul publicat de club după aflarea sentinţei UEFA.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.