Shaquille O'Neal a fost primul de la Orlando Magic în multe privinţe. Prima alegere numărul 1 la draftul general. Primul jucător care a făcut parte din echipa All-Star în echipamentul lui Magic. Primul rookie al anului. Primul selecţionat în All-NBA. Iar marţi seară, Orlando a retras numărul 32 al lui O'Neal - o altă premieră pentru echipă şi pentru prima sa vedetă, relatează AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Majoritatea fanilor au rămas pentru ceremonia de după meciul de marţi, chiar şi după ce Magic a pierdut în faţa echipei Oklahoma City (113-127).

"Ştiţi, există o vorbă veche: Nu uita niciodată de unde vii", a spus O'Neal. "Iar cariera mea profesională a început aici. Am trăit aici o mare parte din viaţa mea. Fanii au fost ospitalieri. Oamenii au fost foarte, foarte ospitalieri. Nu m-am gândit niciodată că această zi va veni".

Magic, care sărbătoreşte cel de-al 35-lea sezon, l-a recrutat pe O'Neal în 1992. Echipa nu a retras niciodată un număr pentru un jucător, dar a decis că sezonul aniversar era momentul potrivit. Mulţi dintre foştii colegi de echipă ai lui O'Neal au fost prezenţi marţi seara, inclusiv Penny Hardaway, Dennis Scott şi Nick Anderson. O'Neal l-a adus pe Anderson la pupitru la un moment dat în cadrul ceremoniei, spunându-i că ar fi trebuit să fie primul care să primească onoarea retragerii tricoului de către Magic.

"Nu există nimeni care să merite mai mult decât Shaq să fie primul", a spus Alex Martins, directorul executiv al Magic. "Shaq a pus Orlando Magic pe hartă. Iar fundaţia carierei sale de Hall of Fame a început chiar aici, în Orlando".

O'Neal - care are nr. 34 retras de Los Angeles Lakers şi nr. 32 retras de Miami Heat - este al treilea jucător care are tricoul retras de trei francize, alăturându-se lui Wilt Chamberlain şi Pete Maravich.

Numărul 13 al lui Chamberlain a fost retras de Philadelphia 76ers, Golden State Warriors şi Lakers. Lui Maravich i-a fost retras nr. 44 de către Atlanta Hawks şi nr. 7 de către Utah Jazz şi New Orleans Pelicans - chiar dacă nu a jucat niciodată pentru această franciză. Numărul său este retras în New Orleans pentru că acolo a jucat pentru Jazz şi a studiat la LSU.

Sunt 11 jucători - Kareem Abdul-Jabbar, Clyde Drexler, Julius Erving, Elvin Hayes, Bob Lanier, Moses Malone, Earl Monroe, Dikembe Mutombo, Oscar Robertson, Nate Thurmond şi Charles Barkley - care au tricouri retrase de două francize pentru care au jucat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.