Sabrera ucraineană Olga Kharlan a fost descalificată joi, de la Campionatul Mondial de scrimă, după ce a câştigat meciul cu rusoaica Anna Smirnova, dar a refuzat să o salute la finalul meciului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorizată prin decret guvernamental ucrainean să o înfrunte pe Anna Smironova, sportivă din Rusia, Olga Kharlan a învins-o pe rusoaică cu 15-7, în primul tur al tabloului principal din proba de sabie feminin, dar multipla campioană olimpică şi mondială nu s-a mai prezentat la meciul din turul al doilea, împotriva Yoanei Ilieva, din Bulgaria. Motivul: Olga Kharlan nu şi-a salutat adversara la finalul meciului, refuzând să răspundă mânii întinse de către Smirnova, şi a fost descalificată de către Federaţia Internaţională de Scrimă (FIE).

Ucraineanca doar a coborât sabia, ţinând-o paralelă cu solul şi întinsă către Anna Smirnova, într-un gest de protocol care înlocuise strângerea de mână în perioada  pandemiei de Covid-19. Cum arbitrul nu i-a arătat Olgăi cartonaşul negru (sinonim cu descalificarea) după acest incident, conducătorii delegaţiei ruse la Milano au cerut explicaţii, Smirnova a rămas pe pistă mai bine de 50 de minute, pentru ca, în cele din urmă, conducătorul delegaţiei Rusiei a depus plângere.

FIE a decis să-şi urmeze regulamentele tehnice la literă. Codul său disciplinar, în articolul t122, precizează: „Când s-a făcut ultima atingere, meciul nu se termină până când cei doi trăgători nu şi-au salutat adversarul, arbitrul şi publicul: ei trebuie, în acest scop, să stea nemişcaţi în timpul deciziei arbitrului, se se afle pe linia de avertizare şi apioi să treacă la salutul scrimerului, strângându-i mâna adversarului de îndată ce decizia este dată”, scrie în regulamentul Federaţiei Internaţionale de Scrimă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.