Pilotul german al echipei Mercedes, Nico Rosberg, a câştigat, duminică, Marele Premiu al Australiei, prima etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, el fiind urmat de coechipierul său, britanicul Lewis Hamilton, şi de un alt german, Sebastian Vettel de la Ferrari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe locul 4 s-a clasat australianul Daniel Ricciardo de la Red Bull (+24.330), pe cinci a trecut linia de sosire brazilianul Felipe Massa de la Williams (+58.979), iar al şaselea a fost francezul Romain Grosjean de la Haas (+1.12.081).

Locurile 7-10 au fost ocupate în ordine de germanul Nico Hulkeberg de la Force India (+1.14.199), finlandezul Valtteri Bottas de la Williams (+1:15.133), spaniolul Carlos Sainz (+1:15.680) şi olandezul Max Verstappen, ambii de la Toro Rosso (+1:16.833).

Rosberg a câştigat, duminică, a 15 cursă din carieră, a patra consecutivă, după ce se impusese şi în ultimele trei grand prix-uri din sezonul trecut. Însă al doilea succes al germanului la Melborune nu a fost unul facil.

Nico Rosberg a fost pe locul al doilea al grilei de start, după Hamilton şi înaintea piloţilor Ferrari, Vettel şi Kimi Raikkonen. Începutul de cursă a fost catastrofal pentru Mercedes. La stingerea luminilor roşii, Vettel s-a strecurat printre Hamilton şi Rosberg, apoi Raikkonen i-a depăşit şi el pe cei doi rivali de la Mercedes. La finalul primului tur, Hamilton "căzuse" pe locul 6, iar Rosberg pe locul 3.

Ferrari a controlat începutul de cursă, dar un accident grav petrecut în turul 17/57 a dus la oprirea cursei cu steag roşu. O coliziune puternică între monopostul McLaren-Honda pilotat de spaniolul Fernando Alonso şi maşina Haas a mexicanului Esteban Gutierrez, accident soldat din fericire numai cu avarii, i-a obligat pe comisarii FIA să întrerupă grand prix-ul australian.

Gutierrez a frânat mai devreme inaintea unui viraj, iar Alonso a lovit cu roata dreapta-faţă maşina mexicanului. Monopostul McLaren a ricoşat în zidul de beton din stânga pistei, apoi a fost proiectat în partea opusă, lovind marginea circuitului după ce s-a rotit de două ori în aer. Maşina spaniolului a fost distrusă aproape în totalitate, însă Alonso a ieşit singur din ea, şchiopătând uşor.

După acest incident, piloţii Mercedes au schimbat strategia, optând să "alerge" până la final pe pneuri de compoziţie medie. După o pauză de 20 de minute, cursa s-a reluat în spatele safety car-ului, cu ordinea Vettel, Rosberg, Raikkonen, Ricciardo, Verstappen, Carlos Sainz, Hamilton şi Massa. Cu răbdare, Hamilton a urcat în ierarhie, până pe locul al treilea.

În turul 23, Raikkonen a abandonat cu monopostul în flăcări, apoi în turul 36 Vettel a intrat la boxe pentru a schimba pneurile supersoft cu unele soft. Schimbul a fost întârziat din cauza unei probleme la pneul stânga-faţă. Germanul de la Ferrari a ieşit astfel în spatele lui Rosberg şi al lui Hamilton şi cu, toate eforturile făcute în final, nu a putut să-i depăşească pe cei doi adversari. În continuare, Rosberg a mers fără greşeală şi a reuşit să treacă primul linia de sosire, urmat de Hamilton şi de Vettel.

La Melbourne, a debutat în Formula 1 echipa americană Haas, care a reuşit un rezultat remarcabil, prin locul 6 ocupat de Romain Grosjean. Francezul a fost avantajat de faptul că a efectuat singurul său schimb de pneuri în timp ce cursa era oprită. Este pentru prima dată când o echipă debutantă punctează în primul mare premiu, din 2002, când Mika Salo ocupa locul 6 cu Toyota, tot la Melborune.

A doua etapă, Marele Premiu al Bahrainului, va avea loc la 3 aprilie, pe circuitul de la Sakhir.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.