Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) a precizat, joi, într-un comunicat, că susţine acţiunile reprezentanţilor săi, Cristian Sandu şi Stan Vicenţiu Dacian, la Adunarea Generală a Federaţiei Române de Tenis şi precizează că aceştia au avut mandat din partea MTS la AG din 2 noiembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Referitor la mandatul domnului Cristian Sandu şi al domnului Stan Vicenţiu Dacian, respectiv Ordinul Ministrului Tineretului şi Sportului nr. 1665/31.10.2017, acesta a fost adus la cunoştinţă Adunării Generale a Federaţiei Române de Tenis, atât verbal, cât şi prin înmânarea Procesului-verbal întemeiat pe dispoziţiile art. 36 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 884/2001 pentru aprobarea Regulamentului de punere în aplicare a dispoziţiilor Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000. (...) Ministerul Tineretului şi Sportului susţine acţiunile domnului Cristian Sandu şi ale domnului Stan Vicenţiu Dacian, motivat de concluziile Rapotului de Control înregistrat sub nr. 7719/12.06.2017, a Extrasului din Registrul Special al Federaţiilor ţinut de Tribunalul Bucureşti privind componenţa Federaţiei Române de Tenis, precum şi a mandatului acordat prin Ordinul Ministrului Tineretului şi Sportului nr. 1665/31.10.2017, aceştia având mandat expres pentru ducerea la îndeplinire a dispoziţiilor art. 36 din Hotărârea Guvernului nr. 884/2001 pentru aprobarea Regulamentului de punere în aplicare a dispoziţiilor Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000", se arată în comunicatul citat.

MTS a răspuns astfel solicitării Comitetul Director al Federaţiei Române de Tenis, care a cerut, luni, într-o scrisoare deschisă trimisă ministrului Marius Alexandru Dunca, să precizeze dacă reprezentanţii Ministerului Tineretului şi Sportului la Adunarea Generală a FRT din data de 2 noiembrie au avut sau nu mandat, pentru că aceştia nu l-au prezentat membrilor AG.

Ministerul precizează că finanţarea FRT se face pe baza unui contract încheiat cu MTS, ale cărui clauze au fost încălcate de forul de tenis: "Referitor la susţinerile privind contractul de finanţare încheiat între Ministerul Tineretului şi Sportului şi Federaţia Română de Tenis, aferent anului 2017, vă comunicăm faptul că acesta prevede în mod distinct cazurile când fiananţarea poate fi suspendată sau retrasă, ca şi consecinţă a încălcării clauzelor contractuale, sens în care reprezentaţii Ministerului Tineretului şi Sportului nu puteau să susţină vreo condiţionare a finanţării Federaţiei Române de Tenis, altfel decât prevederile contractuale. Cu toatea acestea, hotărârile Adunării Generale a Federaţiei Române de Tenis din data de 02.11.2017 au fost luate de către toţi membri prezenţi (n.r. - nu doar de membrii fondatori prezenţi, cum ar fi fost legal) şi este evident faptul că este încălcat Actul Constitutiv al Federaţiei Române de Tenis, urmând să atragă răspunderea civilă contractuală a Federaţiei Române de Tenis cu privire la acest aspect."

Ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, a declarat că MTS doreşte clarificarea statututlui juridic al tuturor membrilor asociaţi şi afiliaţi FRT.

”Referitor la situaţia privind Adunarea Generală a Federaţiei Române de Tenis, precizez faptul că reprezentanţii Ministerului Tineretului şi Sportului au acţionat conform legii, fără a încălca nicio prevedere legală şi fără a favoriza anumite persoane. Ministerul Tineretului şi Sportului îşi doreşte clarificarea statutului juridic al tuturor membrilor asociaţi şi afiliaţi Federaţiei Române de Tenis în aşa fel încât să nu mai existe nicio îndoială privind legitimitatea acestora. Mai mult decât atât, MTS îşi doreşte ca fiecare federaţie sportivă să îşi desfăşoare activitatea în condiţii de legalitate, cu scopul principal de a obţine performanţă şi a atrage câţi mai mulţi copii şi tineri către sport. Finanţarea din bugetul de stat se poate face doar dacă federaţiile funcţionează legal şi au reprezentanţi aleşi, în mod democratic, de către cei care au drept de vot prin lege. Nimeni nu este mai presus de lege. Legea este aceeaşi pentru toţi şi nimeni nu are autoritatea să ignore, cu bună ştiinţă, înscrisuri oficiale", a afirmat Marius Dunca.

Alegerile pentru conducerea FR Tenis ar fi trebuit să aibă loc la 2 noiembrie, însă reprezentanţii MTS i-au avertizat pe membrii AG că nu pot lua hotărâri decât structurile sportive fondatoare (54 în total, 38 prezente), nu şi celelalte 308 afiliate ulterior. Cu toatea acestea, hotărârile Adunării Generale a Federaţiei Române de Tenis au fost luate de către toţi membri prezenţi, încălcând Actul Constitutiv al Federaţiei Române de Tenis. Totuşi, alegerile nu s-au mai ţinut, fiind amânate pentru următoarele 30 de zile.

Alegerile fuseseră programate iniţial în luna aprilie, dar atunci Ministerul Tineretului şi Sportului a dispus anularea Adunării Generale ordinare a Federaţiei Române de Tenis şi efectuarea unui control la acest for, după ce două cluburi au contestat organizarea AG, în cadrul căreia urmau să aibă loc alegeri. La un control efectuat în 3 şi 4 aprilie, MTS a stabilit că FR Tenis nu poate proba cu documente numărul de structuri afiliate care figurează în evidenţa sa.

George Cosac se află la conducerea Federaţiei Române de Tenis din 22 februarie 2013.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.