Ministrul Tineretului şi Sportului, Ioana Bran, a solicitat auditul Curţii de Conturi a României cu privire la aplicarea Legii salarizării personalului în minister şi în direcţiile subordonate din teritoriu, se arată într-un comunicat remis News.ro. MTS a reafirmat faptul că salariile angajaţilor vor creşte de la 1 ianuarie 2019 şi până în 2022 vor fi eliminate inechităţile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Reprezentanţii Sindicatului Naţional Sport şi Tineret, conduşi de preşedintele Andy Nagy, s-au întâlnit joi, cu membri ai Grupului de lucru permanent la nivelul MTS pentru realizarea activităţii de comunicare, analiză şi colaborare cu sindicatul. Discuţiile s-au concentrat pe revendicările sindicale şi pe măsurile necesare stingerii conflictului de muncă. Pentru că ministrul Ioana Bran a avut o întrevedere cu omologul său, Witok Banka, ministrul Sportului şi Turismului din Polonia, aflat în vizită oficială la Bucureşti, delegaţia MTS a fost condusă de secretarul de stat Cosmin Răzvan Butuza.

În contextul protestelor declanşate Sindicatul Naţional Sport şi Tineret, trebuie ştiut faptul că  ministrul tineretului şi sportului, Ioana Bran, a solicitat  Curţii de Conturi a României un audit pentru a verifica modalitatea de aplicare a Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Controlul a fost solicitat atât la nivel central, cât şi la nivelul direcţiilor subordonate din teritoriu.

De asemenea, salariile angajaţilor din MTS vor fi majorate de la 1 ianuarie 2019, conform Legii-cadru 153/2017. Creşterile salariale vor continua şi vor fi mai mari, comparativ cu alte domenii de activitate, astfel încât, până în anul 2022, vor fi eliminate inechităţile. Tot de la 1 ianuarie 2019, vor fi acordate sporurile pentru condiţii vătămătoare, aşa cum sunt ele prevăzute de Regulamentul-Cadru din HG nr. 917/2017.

Reprezentanţii Ministerului Tineretului şi Sportului au făcut mai multe demersuri în ultimele 6 luni pentru ca, împreună cu Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale şi Ministerul Finaţelor Publice, să identifice soluţiile legale cu privire la aplicarea Legii salarizării şi a rezolvării problemelor ridicate de Sindicatul Naţional Sport şi Tineret", se arată în comuniactul citat.

Angajaţii din Tineret şi Sport au participat, joi, la un miting în faţa sediului MTS, ei încetând activitatea între orele 10.00 şi 12.00. Aproximativ 200 de protestatri, angajaţi ai cluburilor şi altor asociaţii din subordinea MTS au participat la acest miting.

"Vrem salarii ca voi"; "Vreţi performanţă, plătiţi performanţă"; "Sport şi tineret totul e defect";  au scandat manifestanţii.

Ei au afişat pancarte pe care scria: "Nu ignoraţi profesionalismul din spatele medaliilor sportivilor români"; . "Nu uitaţi, sportul românesc este ambasadorul României";  "Ne conduceţi prost, nu aveţi niciun rost";  "Vrem salarii decente".

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat că prin această acţiune se încearcă să se atragă atenţia ministrului Ioana Bran asupra situaţiei extrem de complicate în care se află toată zona de resurse umane din federaţiile sportive şi direcţiile de tineret şi sport. "Aplicarea legii 153 lasă urme adânci. Avem azi mai bine de trei sferturi din total salariaţi care sunt plătiţ la un nivel extrem de scăzut. Au venit 1.300 de lei net. În plus nu se ţine cont de responsabilitatea muncii, de vechimea pe care o au, sunt discrepanţe uriaşe în acest sistem. Mai mult, condiţiile de muncă sunt precare în zona de tineret, cei care lucrează în taberele şcolare trebuie să aibă grijă patru angajaţi la 90 de copii. Este inumam, oamenii lucrează aproape non-stop şi sâmbete şi duminici, acelaşi lucru se întâmplă cu cei care pregătesc federaţii sportive".

Referitor la faptul că ministrul Ioana Bran a afirmat că salariile s-au majorat cu 20 la sută şi că o să crească până în 2022, Costin a spus: "Promisiunile doamnei ministru nu ţin de foame, iar această promisiune de creştere până în 2022 este de netolerat. Pentru că în sectorul bugetar, la aceeaşi meserie şi aceeaşi calificare, într-o altă zonă bugetară, sunt plătiţi dublu sau triplu. Nu vedem de ce salariaţii din tineret şi sport să fie discriminaţi. De luni de zile încercăm să găsim o soluţie pe calea dialogului. Toată lumea ştie, primul ministru, şeful partidului, dar nimeni nu vrea să-şi asume rezolvarea acestei probleme. Pe cale de consecinţă, au făcut grevă de avertisment, iar începând cu 8 august le urăm succes în a suplini inactivitatea pe care şi-o asumă oamenii noştri, adică intarrea în grevă generală, în tot sistemul de tineret şi sport".

Întrebat dacă se pune problema boicotării competiţiilor sportive, Costin a răspuns: "Consecinţa este aceasta, nu este vorba de boicot, în momentul în care aceşti oameni se opresc, sportivii trebuie să-şi pregătească singuri mâncarea, să-şi facă curat în camere".

O grevă generală este programată pentru 8 august, cu "încetarea totală a activităţii în Sport şi Tineret până la soluţionarea revendicărilor."

"Revendicările SNST sunt cele susţinute în comunicarea cu factorii decidenţi de la începutul anului: — egalizarea salariilor la nivelul maxim aflat în plata, conform Deciziei CCR nr.794/2016, — reîncadrarea personalului conform Legii nr.153/2017 (diferenţiat pe funcţii, răspundere, vechime), — plata muncii în zilele de sâmbătă şi duminică, sărbătorile legale şi a orelor suplimentare, — acordarea sporului de 25% pentru antrenorii care au sportivi la lotul naţional, — acordarea sporurilor — aplicarea regulamentului de sporuri, — egalizarea salariilor celor din federaţiilor sportive naţionale, la nivelul celor din subordonatele MTS, — acordarea voucherelor de vacanţă pentru salariaţii federaţiilor sportive naţionale, — suplimentarea numărului de angajaţi, deblocarea posturilor vacanţe, — prelungirea Contractului colectiv de muncă. Pe perioada grevei, angajaţii vor respecta legislaţia în vigoare şi vor asigura serviciile esenţiale aflate în sarcina instituţiei, reprezentând cel puţin o treime din activitatea normală", sunt revendicările sindicaliştilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.