Ministrul rus al sporturilor, Oleg Matytsin, a făcut apel la ţara sa şi la sportivii săi să nu boicoteze Jocurile Olimpice de la Paris 2024, deşi această perspectivă a fost evocată în ultimele săptămâni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu trebuie să ne întoarcem spatele, să ne închidem, să boicotăm această mişcare", a declarat ministrul în cadrul unei reuniuni, referindu-se la Jocurile Olimpice din vara anului viitor, potrivit agenţiei de stat Tass. "Trebuie, pe cât posibil, să păstrăm posibilitatea dialogului şi a participării la competiţii", a spus el.

La începutul lunii decembrie, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a autorizat sportivii ruşi şi belaruşi să participe la Jocurile de la Paris (26 iulie-11 august), cu condiţia ca aceştia să concureze sub un steag neutru, să nu fi susţinut activ ofensiva rusă în Ucraina şi să fi trecut de baremul de calificare. Rusia, care a denunţat în repetate rânduri aceste criterii ca fiind "umilitoare" şi rusofobe, nu a recomandat în mod oficial dacă sportivii săi ar trebui sau nu să se deplaseze la Paris.

Ministrul Oleg Matytsin a declarat că aşteaptă următoarea reuniune a CIO, din 18 şi 19 martie. "Vom vedea care va fi decizia finală a Comitetului Internaţional Olimpic (...), dar până acum poziţia este că nu vor exista noi recomandări şi reglementări", a spus el. În decembrie, preşedintele Vladimir Putin a declarat că CIO riscă să "îngroape mişcarea olimpică" prin impunerea steagului neutru pentru sportivii ruşi şi belaruşi.

Chiar şi înainte de ofensiva sa împotriva Ucrainei, participarea Rusiei la Jocurile Olimpice a fost limitată de o serie de scandaluri de dopaj sponsorizat de stat care au discreditat un număr mare de sportivi şi oficiali ruşi. În ciuda dovezilor copleşitoare, Kremlinul a negat existenţa unui sistem organizat de dopaj şi a descris încă o dată sancţiunile ca fiind măsuri punitive antiruseşti.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.