Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse a respins informaţiile false transmise în spaţiul public privind centrele de agrement şi proiecte de reabilitare ale acestora. În acest moment, Ministerul Familiei nu are în patrimoniu centre agrement şi tabere şcolare, ele aflându-se în continuare în administrarea Ministerului Sportului. În aceste condiţii, Ministerul Familiei nu poate realiza investiţii în imobile pe care nu le are în administrare. Cristian Ghinea a acuzat că ministrul Gabriela Firea nu a făcut progrese în pregătirea taberelor şcolare pentru finanţare europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Centrele de agrement fac parte din patrimoniul tineretului care urmează să treacă în administrarea Direcţiilor judeţene pentru Familie şi Tineret, având în vedere Hotărârea de Guvern prin care a fost înfiinţat MFTES. Preluarea nu s-a realizat, încă, din cauza faptului că nu au putut fi înfiinţate Direcţiile Judeţene pentru Familie şi Tineret, acestea fiind singurele entităţi care pot prelua în administrare imobile de la fostele Direcţii Judeţene pentru Sport şi Tineret. Direcţiile Judeţene pentru Familie şi Tineret sunt în curs de operaţionalizare ca urmare a completărilor aduse Hotărârii de Guvern de înfiinţare a MFTES, aceste modificări fiind imperios necesare pentru îndeplinirea condiţiilor legale, conform Codului Administrativ, pentru înfiinţarea unei direcţii”, arată comunicatul de presă al Ministerului Familiei.

Referitor la proiectele de reabilitare a unor astfel de centre de agrement, folosind fonduri nerambursabile, „implementarea acestora este condiţionată de existenţa în patrimoniul instituţiei a imobilelor vizate”.

„Fostul MTS a predat către MFTES documentaţia acestor proiecte, aflate într-un stadiu incipient”, mai indică sursa citată. 

MInisterul Familiei mai precizează că îşi doreşte descentralizarea în acest domeniu.

„Astfel, majoritatea centrelor de agrement vor fi predate, după preluare, către autorităţile locale (consilii judeţene sau primării) dispuse să investească, să reabiliteze şi să dezvolte aceste tabere în interesul tinerilor din România”, conchide sursa menţionată.

Reacţia Ministerului Famimiliei vinen în contextul în care fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea a precizat că ministrul Familiei Gabriela Firea nu a progresat în pregătirea taberelor şcolare pentru finanţarea europeană, lucru care ar fi atestat de documentul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

„MIPE a decis să dea nişte bani Ministerului Tineretului şi Sportului (apoi al Familiei şi Tineretului şi Egalităţii de Şanse) pentru a pregăti proiectele. Doar că Firea a făcut zero progres cu subiectul, aşa că i se iau banii înapoi. Practic pentru a nu pierde banii de care Firea nu s-a sinchisit, alocarea financiară va fi redirecţionată către autorităţile locale care au proiecte într-un stadiu avansat, fie tot tabere, fie la alte domenii. I s-a înfiinţat un minister ca să fie şi ea ministră. Rezultatul: lene, zero progres, taberele şcolare (poate) vor fi salvate de primării”, a scris Cristian Ghinea, luni pe Facebook.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.