Mildronat, medicamentul luat de Maria Şarapova, depistată pozitiv la Australian Open, este folosit în tratarea anginei pectorale şi a infarctului miocardic, dar şi în cazul micşorării capacităţii de muncă şi în cel al unui efort fizic sporit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De la 1 ianuarie, Agenţia Mondială Antidoping a adăugat susbtanţa activă din mildronat, meldonium, pe lista celor intezise, la clasa S4, modulatori hormonali şi metabolici. Meldoniumul ar fi eficient mai ales la probele de viteză, deoarece creşte vascularizarea muşchiului cardiac şi îmbunătăţeşte performanţele sportive.

Produsul a devenit interzis de WADA după ce a fost înscris în programul de supraveghere în 2015, “pentru a detecta posibilele tendinţe de abuz”. “Meldonium a fost adăugat din cauza datelor care indicau utilizarea sa de care sportivi pentru îmbunătăţirea performanţelor”, a anunţat WADA, toamna trecută, conform lequipe.fr.

Potrivit prospectului, mildronat se mai utilizează pentru insuficienţă cardiacă cronică, carilalgie pe fond de distrofie a miocardului şi tulbulări circulatorii encefalice. Mediamentul stimulează capacitatea de muncă fizică şi intelectuală.

Până în acest an, sportivii puteau folosi acest medicament atât în perioada de pregătire, cât şi în competiţii. 

Mildronat este produs de o companie letonă, fiind comercializat în Rusia şi în Ţările Baltice, dar interzis în Europa de Vest şi SUA. Medicamentul este un success comercial, cu cifre de afaceri în export de aproape 60-70 de milioane de euro în 2013. 

Agenţiile antidoping naţionale au informat din timp sportivii asupra includerii substanţei meldonium pe lista celor interzise. De exemplu, agenţia rusă, Rusada, avertiza, pe site-ul oficial, încă din 30 septembrie 2015, cu privire la interzicerea meldoniumului.

Din ianuarie, mai mulţi sportivi au fost depistaţi pozitiv cu meldonium, între care etiopianul Endeshaw Negesse, fost câştigător la maratonul de la Tokyo, sau specialista suedeză la semifond Abeba Arewagi. Luni, medaliata cu bronz la patinaj artistic în proba de dans, rusoaica Ekaterina Bobrova, a fost depistat pozitiv cu meldonium.

Jucătoarea rusă de tenis Maria Şarapova, fost număr 1 mondial, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că a fost depistată pozitiv, după un test la Australian Open.

În vârstă de 28 de ani, Şarapova a anunţat că a fost depistată pozitiv cu substanţa meldonium, conţinută de un medicament pe care îl folosea de mai mulţi ani, la recomandarea medicilor săi.

"Am picat testul şi îmi asum întreaga responsabilitate pentru asta. Am luat medicamentul timp de zece ani, dar de la 1 ianuarie substanţa conţinută a intra pe lista celor interzise şi nu am ştiut. Am primit la 22 decembrie un e-mail de la WADA despre schimbările apărute pe lista substanţelor interzise şi nu am dat click pe acel link. Am făcut o mare greşeală. Ştiu consecinţele şi nu-mi doresc să-mi închei cariera astfel . Sper să mi se dea şansa de a juca din nou”, a declarat Şarapova, conform BBC.

Ea a precizat că a luat acest medicament deoarece avea semne de diabet şi un un membru al familiei suferea de această boală.  Când a început să ia medicamentul se îmbolnăvea des şi acuza o lipsă de magneziu. 

Şarapova va fi suspendată provizoriu începând cu 12 martie, până la rezolvarea cazului său, potrivit Federaţiei Internaţionale de Tenis (ITF).

"În urma declaraţiei Mariei Şarapova, Programul antidoping în tenis (TAPD) poate confirma următoarele: - la 26 ianuarie 2016, Maria Şarapova a fost testată antidoping după un meci la Australian Open; Proba a fost analizată de laboratorul acreditat WADA, fiind pozitivă cu melodonium, substanţă interzisă de codul WADA şi de TAPD; În conformitate cu articolul 8.1.1 din TAPD, Şarapova a fost acuzată de încălcarea regulamentului antidoping la 2 martie; Maria Şarapova a acceptat faptul că a fost depistată cu meldoniu; Având în vedere că aceasta nu este o substanţă acceptată de WADA (deci nici de TADP), Maria Şarapova va fi suspendată provizoriu începând cu 12 martie, până la rezolvarea acestui caz", a anunţat federaţia internaţională. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.