Mary Lou Retton, prima campionă olimpică la individual compus din istoria gimnasticii americane, în 1984, a ţinut un discurs la Indiana State University, în care a vorbit despre inspiraţia carierei ei, Nadia Comăneci, despre omul care a ajutat-o să-şi îndeplinească visul, antrenorul Bela Karolyi şi despre confruntarea cu marea ei rivală de la JO de la Los Angeles, Ecaterina Szabo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Această carieră olimpică a început pentru mine în vara anului 1976. Eram lipită de televizor şi mă uitam la această fată cu numele Nadia, dintr-o ţară de care nu mai auzisem, numită România, iar ea făcea nişte lucruri uimitoare cu corpul ei. Eram un copil care făcea roata prin casă, tumbe prin curte şi sărea pe patul mamei. Atunci mi-am dat seama: Oh, Doamne, asta este ceea ce vreau eu să fac", a declarat Retton, potrivit tribstar.com.

Fosta gimnastă a povestit apoi cum l-a cunoscut, la un concurs desfăşurat în 1982, la Reno, pe Bela Karolyi, recent sosit în SUA.

"În mijlocul competiţiei, el a venit la mine şi m-a bătut pe umăr. M-am întors şi mă uitam la regele gimnasticii. El este TIPUL. Acesta este tipul care a antrenat inspiraţia mea, Nadia Comăneci, şi acum mă uit la tipul care a făcut-o pe ea acea campioană. Şi mi-a spus: <Mary Lou, vino cu mine şi te voi face campioană olimpică", a afirmat fosta sportivă.

După ce s-a consultat cu familia ei, Retton, în vârstă de 14 ani atunci, s-a mutat la Houston pentru a se antrena cu Karolyi şi cu gimanstele de la centrul acestuia. Cu şase săptămâni înaintea Jocurilor Olimpice de la Los Angeles, Retton s-a accidentat la genunchi la un antrenament. Era nevoie de o intervenţie artroscopică, o nouă procedură la vremea respectivă, şi medicii i-au spus că va trebui să aştepte următoarea ediţie a JO pentru a concura. "În niciun caz", şi-a amintit Mary Lou că a răspuns. Muncise prea mult şi se pregătise de prea mult timp ca să nu deschidă uşa oportunităţii. Acesta a fost mesajul asupra căruia a insistat în cadrul discursului ei

Aflată la cinci sutimi de Szabo înaintea ultimei rotaţii, la care gimnasta din SUA urma să evolueze la sărituri, Retton ştia că trebuie să concureze perfect pentru a aduce Americii primul titlu la individual compus.

"Dacă iau 9,9, românca Ecaterina Szabo câştigă aurul, la 9,95 împărţim medalia. Cu zecele perfect câştig singură. Nu sunt un exemplu de generozitate, astfel că nu voiam să împart medalia cu ea. Nu o doream acolo, împărţind acel mic loc pe podium. O voiam jos, pe treapta a doua", a declarat Retton.

Şi-a început evoluţia gândindu-se la sacrificiile pe care ea şi alţii le făcuseră pentru a ajunge acolo, apoi s-a lansat în aer, s-a înfipt la aterizare şi a capturat momentul.

"Poţi realiza tot ce îţi pui în minte. Bun sau rău, uşor sau greu. Ceea ce aţi văzut nu trebuia să se întâmple, dar am o medalie de aur acasă care spune că s-a întâmplat", a încheiat Retton, astăzi în vârstă de 49 de ani.

Mary Lou Retton a câştigat aurul la Los Angeles cu un total de 79,175 de puncte. Ecaterina Szabo a fost a doua, cu 79,125 de puncte, iar Simona Păuca a treia, cu 78,675.

Deja campioană olimpică în concursul pe echipe, Szabo şi-a luat apoi o frumoasă revanşă la aparate, cucerind trei medalii de aur, la sărituri, bârnă şi sol. La sărituri, Retton a fost a doua, iar la sol a treia. La JO din 1984, Mary Lou Retton a mai obţinut o medali de bronz la paralele şi una de argint cu echipa SUA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.