Alpinistul şi activistul de mediu Alex Găvan prezintă un manual inedit de căţărare tradiţională şi de aventură, ca fiind ”o apariţie editorială istorică pentru iubitorii de verticale şi de munte din România”, iar despre autor, Laurenţiu Anghel, afirmă că se află în „top trei” al pedagogilor pe care a avut şansa să îi întâlnescă, alături de profesorul de matematică din şcoala generală şi de profesoara de fizică din liceu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Căţărarea tradiţională şi de aventură" - o apariţie editorială istorică pentru iubitorii de verticale şi de munte din România. O bucurie şi responsabilitate să prefaţez, cu recunoştinţă, cartea prietenului meu Laurentiu Anghel”, scrie Alex Găvan.
În prefaţa cărţii, el apreciază că abilităţile dezvoltate practicând căţărarea tradiţională curată sunt fundamentale şi obligatorii pentru oricine vrea să experimenteze în siguranţă, asumat şi cu responsabilitate orice fel de teren tehnic.
 
FOTO: Alex Gavan
FOTO: Alex Gavan
 
”Pur şi simplu, ele sunt cheia, de la părăsirea potecii marcate şi aventurarea pe văi de abrupt şi creste expuse sau pentru realizarea tranziţiei de la panoul de escaladă şi traseele de escaladă sportivă, la căţărarea în micii sau marii pereţi şi până la cele mai înalte vârfuri himalayene”, afirmă Găvan, precizând totodată că ”escalada sportivă este un sport minunat în sine, dar nu reprezintă „căţăratul”, în mod asemănător cum „traseul” nu înseamnă neapărat şi exclusiv o linie de pitoane”.
 
În ceea ce îl priveşte pe autor, Laurenţiu Anghel, afirmă că are o manieră cu totul aparte în care explică lucrurile şi care are legătură cu educaţia şi experienţa sa de inginer,
”Laurenţiu se află în „top trei” al pedagogilor pe care am avut şansa să îi întâlnesc, alături de profesorul de matematică din şcoala generală şi profesoara mea de fizică din liceu. Mi-a luat mai bine de şapte ani să îl conving că harul pe care el îl are în ale instrucţiei căţărării tradiţionale curate merită şi este necesar a fi împărtăşit într-un volum de sine stătător. Cartea pe care o ţii acum în mâini este rodul manifestării şi distilării a peste patruzeci de ani petrecuţi pe verticală şi vertical”, scrie Alex Găvan în prefaţa cărţii.

Concluzia sa este că ”pentru toţi cei iubitori de libertate şi de înalt, pentru toţi cei ce vor să experimenteze această formă de meditaţie pe verticală numită căţărare tradiţională sau de aventură, cartea aceasta este o sărbătoare”.

Autorul, Laurenţiu Anghel, povesteşte că a început să se caţere în urmă cu peste patruzeci de ani, când în România se practica un singur stil hibrid, în care predomina căţărarea artificială pe trasee pitonate, pe care din ignoranţă îl numea „alpinism”.

”Din cauza expansiunii agresive a mentalităţilor „sportive” din ultimele decenii, la noi există în prezent foarte puţini practicanţi ai căţărării tradiţionale, în timp ce în restul lumii acest stil este în plină dezvoltare, iar dificultatea ascensiunilor în care asigurarea se face exclusiv cu protecţii mobile începe să se apropie de cea atinsă în escalada sportivă de nivel înalt”, spune Anghel.

FOTO: Alex Gavan
FOTO: Alex Gavan

El îşi motivează  demersul invocând starea precară a căţărării tradiţionale din România.

„M-a determinat să cuprind în volumul de faţă unele cunoştinţe pe care le-am acumulat practicând acest stil, cu intenţia de a le oferi celor interesaţi o bază teoretică minimală de la care să pornească în explorarea posibilităţilor pe care le oferă căţărarea curată, forma modernă a stilului tradiţional de căţărare. Cea mai mare parte a acestor cunoştinţe se referă în egală măsură şi la căţărarea de aventură, care este strâns înrudită cu stilul tradiţional”, explică Laurenţiu Anghel.

”Deşi am continuat să amenajez şi să urc trasee de escaladă sportivă, în ultimii cincisprezece ani m-a atras mai mult căţărarea liberă curată (cu protecţii mobile), pe care acum o practic cu preponderenţă, atât pe traseele din zonele „de trad” pe care le-am dezvoltat eu însumi în România şi în Bulgaria, cât şi în diferite zone de căţărare din alte ţări: Grecia, Marea Britanie, Iordania, Italia, Franţa, Turcia”, relatează el în prezentarea asociată volumului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.