Secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Justin Ştefan, a declarat joi într-o conferinţă de presă că “vor exista plângeri penale” împotriva FRF, dacă va fi aprobat în Adunarea Generală “principiul solidarităţii” propus de federaţie prin care un procent de 5 la sută din drepturile de televizare a meciurilor din Liga I s-ar îndrepta către echipele din eşaloanele doi şi trei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Domnul Burleanu a spus că vom lua 5 la sută din drepturile de televizare pentru că avem pârghiile necesare. Şi acum va primi răspunsul. Noi în decursul zilei de azi vom transmite către toate cluburile afiliate la FRF o opinie legală întocmită de o casă de avocatură, care spune ce se va întâmpla dacă FRF va lua orice procent din banii cluburilor din Liga I, fie că vorbim de 1, 5 sau 20 la sută. Concluzia – adoptarea în cadrul altei instituţii, chiar şi în cadrul FRF a unor măsuri ce nu intră în atribuţia acesteia din urmă  prin încălcarea dispoziţiilor Legii 69/2000 poate atrage inclusiv incidenţa codului penal, respectiv infracţiunea de abuz în serviciu şi delapidare. Îl asigurăm pe domnul Burleanu, că el este iniţiatorul acestei propuneri, că dacă vom ajunge să băgăm mâna în buzunarul cluburilor, deşi federaţia nu este parte în contractul dintre ligă şi televiziuni, vă asigur că vor exista plângeri penale. Repet, infracţiuni abuz în serviciu şi delapidare. Şi va exista şi o latură civilă prin care vom solicita repararea prejudiciului de la toţi cei care se afc vinovaţi de luarea unei astfel de decizii. Membrii afiliaţi ai FRF trebuie să înceteze ca după 20 de ani să mai fie conduşi de către alţii", a anunţat Ştefan.

Ştefan consideră că FRF vrea să bage "ilegal mâna în buzunarul cluburilor din Liga I şi să ia 5 la sută cu titlu de solidaritate". "Solidaritatea este un lucru pe care Răzvan Burleanu l-a înţeles greşit şi l-a văzut într-un singur sens, cluburile din Liga I să dea 5 la sută către ligile inferioare. Solidaritatea sună frumos la nivel de principiu şi de campanie electorală, dar să nu comparăm sărăcia cluburilor din Liga I cu sărăcia cluburilor din celelalte ligi. Fără a avea un surplus de avere, domnul Burleanu vrea să bage ilegal mâna în buzunarul cluburilor din Liga I şi să ia 5 la sută cu titlu de solidaritate. Fiecare club din Liga I ar pierde 100.000 de euro, iar venitul  cluburilor din ligile a II-a şi a III-a ar fi unul infim, de ordinul a 8-10.000 de euro. Nu se poate schimba soarta cluburilor din aceste competiţii. Domnul Burleanu a spus că şi în Germania, Franţa, Spania e la fel. Dar ce a uitat FRF a fost să precizeze că în aceste ţări cluburile din Liga a II-a sunt membre ale ligilor profesioniste din ţările respective. Ceea ce face normal ca o parte din drepturile de televizare să se ducă şi către ele. Pentru că Bundesliga organizează şi Liga I şi Liga II".

Justin Ştefan nu consideră că LPF trebuie să împartă drepturile de televizare cu grupările din Liga II. "Liga profesinistă din Franţa şi din Spania organizează primele două divizii şi atunci e normal ca o parte din drepturile de televizare să meargă şi către cluburile din liga a II-a. LPF nu organizează liga a II-a, ca atare nu există un mecanism să împartă din drepturile de televizare către aceste cluburi. FRF a uitat să precizeze că în Germania, o parte importantă din veniturile realizate de echipa naţională merg către cluburile din Bundesliga. Deci dacă domnul Burleanu solicită solidaritate ar fi frumos ca o parte din veniturile de la echipa naţională să meargă către cluburile din Liga I. Pentru că ele sunt principalul furnizor de jucători pentru echipa naţională, ăsta este adevărul. Şi ce primesc de la Federaţia Română de Fotbal ca şi solidaritate? Nimic".

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a anunţat, la 21 aprilie, că va propune Adunării Generale a FRF, din 27 mai, să voteze "principiul de solidaritate”, care impune distribuirea unui procent de 5 la sută din drepturile de televizare a meciurilor din Liga I către cluburile din ligile a II-a şi a III-a.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.