Să păşească pe terenul de tenis pentru a înfrunta o adversară din Rusia sau Belarus reprezintă pentru sportiva ucraineană Lesia Tsurenko o aducere aminte dureroasă a ţării sale devastate de război, a declarat jucătoarea în vârstă de 34 de ani, după ce a pierdut, vineri, la Australian Open, în faţa Arinei Sabalenka.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La aproape doi ani de la startul invaziei ruse, pe care Moscova a calificat-o drept o operaţiune militară specială, sportivii ucraineni nu dau mâna cu adversarii ruşi sau belaruşi la finalul meciurilor.

Belarus susţine invazia Rusiei şi a permis Moscovei să folosească teritoriul său pentru a lansa războiul.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Tsurenko a evitat ritualul obişnuit de după meci după ce a fost învinsă vineri cu 6-0, 6-0 de belarusa Sabalenka în turul al treilea şi a explicat că a devenit o "poziţie naţională" de la care nu se va abate.

"Este foarte greu pentru mine", a declarat Tsurenko. "Ştiu de unde sunt, este o altă aducere aminte pentru mine şi este dureros", a mai spus ea. "Ei fac parte din acea ... maşină de război care face rău ţării mele şi poporului meu. Este greu pentru mine, dar încerc să găsesc fericirea în tot ceea ce fac şi să mă duc să lovesc mingea galbenă".

Tsurenko speră că acţiunile sale vor menţine atenţia asupra războiului.

"Oamenii nu vor să vorbească despre război. Oamenii nu vor să audă veşti proaste. Primesc o mulţime de mesaje rele pe reţelele de socializare", a spus ea. "Oamenii sunt supăraţi dacă postez ceva. Dar este foarte greu de explicat dacă nu simţi ceea ce simt eu şi ceea ce simt alţi ucraineni".

Sabalenka a declarat că poziţia jucătoarelor ucrainene este bine ştiută în circuitul de tenis.

"Înţeleg poziţia tuturor şi respect poziţia tuturor", a spus ea după meci, potrivit Reuters. "Ea a fost destul de respectuoasă. Ea a spus 'joc excelent'. Nu mi-a strâns mâna, dar a fost respectuoasă cu mine, aşa că apreciez asta".

O profesionistă experimentată în circuitul feminin, Tsurenko a declarat că a avut relaţii bune cu jucătoarele din Rusia şi Belarus înainte de război, dar că acum acest lucru este imposibil.

Numărul 33 mondial spune că s-a obişnuit să îşi înceapă zilele verificând ştirile din Ucraina.

"Din păcate, această situaţie face parte din viaţa mea. Este un lucru greu de spus, dar m-am obişnuit cu asta. Este oribil să te obişnuieşti cu faptul că există un război în ţara ta şi că nu se va opri mâine", a spus Tsurenko.

"Am lucrat mult cu un psiholog şi mi-a luat câteva luni, probabil, pentru a obţine un fel de reţetă pentru mine despre cum să trăiesc şi să continui să joc. Simt că atât de multe lucruri care erau importante pentru mine nu mai sunt, cum ar fi un meci de tenis. Nu simt că îmi pasă cu adevărat de cum termin un meci sau care este scorul. Îmi pasă mai mult de faptul că pot să fiu aici şi să reamintesc lumii că războiul este încă în desfăşurare. Îmi pasă de faptul că pot câştiga nişte bani, îi pot dona şi pot ajuta oamenii”, a adăugat sportiva.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.