Krisţina Ţimanuskaia, sprintera belarusă care a dezertat la Jocurile Olimpice de la Tokyo în urmă cu doi ani, a fost autorizată de World Athletics să concureze pentru Polonia, după ce a renunţat la perioada normală de aşteptare de trei ani pentru schimbarea naţionalităţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ameninţată cu repatrierea cu forţa în Belarus, după ce a criticat instanţele sportive din ţara sa, în urma unui diferend, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, tânăra atletă, în vârstă de 26 de ani, a mers, prin Viena, în Polonia, ţara care i-a acordat o viză umanitară, relatează Reuters.

Ea a plecat în Polonia, spunând că se temea pentru siguranţa ei dacă s-ar fi întors în Belarus. Polonia i-a acordat cetăţenia anul trecut.

O scrisoare a comisiei de revizuire a naţionalităţilor din cadrul World Athletics Nationality Review Panel arată că Ţimanouskaia ar putea reprezenta Polonia începând cu 6 august 2023.

"Comisia de revizuire a naţionalităţii a fost de acord să renunţe la perioada de aşteptare de 3 ani începând cu data depunerii cererii (12.06.23) pe baza faptului că atleta a reprezentat ultima dată Belarus la 30 iulie 2021, la Jocurile Olimpice, Tokyo (JPN) şi că atleta nu a concurat în competiţii reprezentative naţionale timp de doi ani", se arată în scrisoare.

World Athletics a trimis întrebările către Asociaţia Atletică Poloneză (PZLA), precizând că este vorba de un proces de aplicare confidenţial.

PZLA nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

"Sunt extrem de fericită, dar am emoţii ciudate pentru că totul s-a întâmplat atât de repede şi brusc", a scris Ţimanouskayi, în vârstă de 26 de ani, pe Instagram.

"Există o şansă să merg la campionatele mondiale de la Budapesta", a adăugat ea, referindu-se la competiţia care va începe pe 19 august.

Ţimanouskaia a declarat anul trecut pentru Reuters că îşi doreşte o nouă şansă de a concura la Jocurile Olimpice. Ea spera să concureze în proba de 200 m la Jocurile de la Paris de anul viitor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.