Preşedintele Klaus Iohannis a decorat-o post-mortem pe fosta campioană olimpică la atletism Iolanda Balaş-Soter, care a încetat din viaţă vineri, la vârsta de 79 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate pusă în slujba sportului de performanţă, contribuind, pe această cale, la afirmarea pe plan internaţional a şcolii româneşti de atletism, precum şi la promovarea valorilor olimpice în rândul tinerelor generaţii de campioni”, preşedintele Klaus Iohannis a conferit post-mortem Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Mare Ofiţer Iolandei Balaş-Soter, multiplă campioană olimpică, informează Administraţia prezidenţială, într-un comunicat dat publicităţii duminică.

Fosta campioană olimpică la atletism Iolanda Balaş-Soter a încetat din viaţă, vineri, la vârsta de 79 de ani. 

Iolanda Balaş s-a născut la 12 decembrie 1936, la Timişoara. A început atletismul la vârsta de 12 ani. În anul 1951, a stabilit recordul naţional de senioare cu performanţa de 1,48 m. 

Ea a câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Roma din 1960 şi la ediţia următoare de la Tokyo, în proba de săritură în înălţime.

În carieră, Iolanda Balaş a stabilit 14 recorduri mondiale, de la 1,75 la 1,91 metri, între 1956 şi 1961.

La vremea aceea a fost cea mai apreciată săritoare în înălţime din lume. Unul dintre momentele antologice ale carierei sportive a Iolandei Balaş a avut loc în finala concursului olimpic de sărituri în înălţime de la Roma din 1960, când, rămasă singură în concurs, a continuat să sară la cererea publicului până la înălţimea de 1,85 m. Iolanda Balaş are meritul de a fi cucerit prima medalie olimpică de aur pentru atletismul românesc. În palmaresul ei mai figurează două medalii de aur, la Campionatele Europene de atletism de la Stockholm în 1958 şi Belgrad în 1962, precum şi o medalie de argint la CE de la Berna în 1954. Iolanda Balaş s-a retras din activitatea competiţională în anul 1967, ca urmare a unei accidentări la tendonul lui Ahile al piciorului de bătaie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.