Prim-ministrul Estoniei a lăsat să se înţeleagă vineri că ţara sa ar putea boicota Jocurile Olimpice din 2024, de la Paris, dacă sportivii ruşi şi belaruşi vor primi permisiunea de a concura.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Participarea sportivilor ruşi şi belaruşi este pur şi simplu o idee proastă. Boicotul este, prin urmare, următorul pas”, a declarat Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei.

„Rusia a ucis sute de sportivi ucraineni, inclusiv campioni olimpici şi campioni mondiali”, a spus doamna Kallas alături de omologii săi letoni şi lituanieni.

Acuzând Moscova că foloseşte sportul ca „instrument de propagandă”, Kaja Kallas a adăugat că printre sportivii ruşi sunt soldaţi. „Dacă vă uitaţi la medaliaţii olimpici de la Tokyo, 45 dintre ei erau de fapt membri ai armatei ruse”, a spus oficialul estonian.

După ce a „recomandat” excluderea ruşilor şi belaruşilor în urmă cu aproape un an, CIO a început în luna decembrie a anului trecut o serie de consultări pentru a organiza întoarcerea acestora, în numele „misiunii unificatoare” a sportului, cu condiţia ca sportivii să nu „susţină activ război în Ucraina”.

Conducerea de la Kiev a acuzat imediat CIO de „promovarea războiului” şi a ameninţat că va boicota Jocurile de la Paris dacă ruşii vor participa.

Moscova, la rândul ei, consideră că toate restricţiile trebuie ridicate şi că Jocurile Olimpice nu trebuie politizate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.