Un sportivă scoţiană de top a fost descalificată de la o cursă de utramaraton pentru că a folosit o maşină pe o parte a traseului, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joasia Zakrzewski a terminat pe locul al treilea în cursa de 50 de mileUltras Manchester - Liverpool din 2023 - dar ar fi mersi cu maşina pe distanţa de 2,5 mile.

Sportiva de 47 de ani a fost urmărită pe datele cartografice GPX, acoperind o milă de cursă în doar un minut şi 40 de secunde.

Zakrzewski a anunţat, prin intermediul unui prieten, că s-a simţit rău şi că regretă orice incovenient provocat.

Federaţia Britanică de Atletism (UK Athletics) a fost sesizată în acest caz.

Wayne Drinkwater, directorul cursei GB Ultras, a declarat că după ultramaraton a primit informaţii că un alergător a câştigat un „avantaj nesportiv pe parcursul unei porţiuni a evenimentului”.

„Problema a fost investigată şi, după ce am analizat datele din sistemul nostru de urmărire a curselor, datele GPX, declaraţiile furnizate de la echipa noastră de eveniment, de la alţi concurenţi şi de la participantă însăşi, putem confirma că un alergător a fost acum descalificat după ce a beneficat de transportul vehiculelor pe o parte a traseului”, a spus Drinkwater, care a precizat că un raport de descalificare a fost înaintat Asociaţiei Trail Running, care oferă licenţa pentru eveniment şi este membru asociat al UK Athletics.

Locul al treilea în cursa, care a avut loc pe 7 aprilie, a fost acum acordat lui Mel Sykes.

Preşedintele Scottish Athletics, David Ovens, a declarat: „Este foarte dezamăgitor să aud asta, având în vedere că Joasia a avut o perioadă atât de reuşită în ultimii ani. Sper că poate lăsa asta în urmă şi că există o explicaţie nevinovată şi că îşi poate relua cariera de succes”.

Adrian Stott, un prieten alergător, care a fost în legătură cu Zakrzewski încă de la eveniment, a spus că aceasta a sosit cu o seară înainte de cursă după ce a călătorit timp de 48 de ore din Australia.

"Cursa nu a mers conform planului. Ea a spus că se simţea rău şi obosită în cursă şi că vrea să renunţe.  Ea a cooperat pe deplin cu investigaţiile organizatorilor cursei, oferindu-le o relatare completă a ceea ce s-a întâmplat. Îi pare cu adevărat rău pentru orice inconvenient cauzat. Joasia a fost un mare ambasador al sportului britanic şi a inspirat atât de multe femei să alerge şi să-şi atingă obiectivele”, a mai spus el.

În februarie, la Taipei Ultramarathon din Taiwan, Zakrzewski a câştigat cursa de 48 de ore - stabilind un record mondial pe 255 mile (411,5 km).

Concurând pentru Marea Britanie la Campionatele Mondiale de 100 km, ea a câştigat argintul în 2011 şi bronzul în 2014 şi 2015.

Ea a reprezentat, de asemenea, Team Scotland la maratonul de la Glasgow, la Jocurile Commonwealth din 2014.

În 2020, la vârsta de 44 de ani, a câştigat un eveniment de 24 de ore în Australia, pe o distanţă de 236,561 km.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.