Antrenorul lotului masculin de gimnastică al României, Ioan Suciu, a vorbit într-un interviu acordat agenţiei News.ro despre Campionatele Europene individuale, care încep miercuri, la Cluj-Napoca, despre emoţiile dinaintea competiţiei, dar şi şansele băieţilor pe care îi pregăteşte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Campionatele Europene de gimnastică debutează miercuri, la Cluj-Napoca, cu calificările masculine. Lotul României este antrenat de Ioan Suciu, împreună cu Ionuţ Corlaci şi Vasile Vuc. Neluţu, cum îi spune toată lumea, a vorbit pentru News.ro, despre competiţia de la Cluj-Napoca, dar şi emoţiile pe care le are şi şansele băieţilor pe care îi pregăteşte.

- Neluţu, mai e puţin până intraţi în competiţie şi veţi fi primii. Cum aştepţi ziua de miercuri?

- Aş minţi să spun că nu am o stare de trac, emoţii, dar sper că vom reuşi, împreună cu băieţii să le eliminăm şi să le canalizăm în energie pozitivă. Am avut ieri un antrenament oficial bun şi ne simţim bine.

- Există schimbări pe aparate ale băieţilor?

- Există o singură schimbare faţă de lista de înscriere şi anume evoluţia lui Adelin Kotrong la cal cu mânere în locul lui Laurenţiu Nistor. Toată lumea este cu ochii pe Marian Drăgulescu, sunt aşteptări din partea lui. Este un gimnast de mare valoare, dar eu cred că au şanse mari şi Cristian Băţagă sau Andrei Ursache la cal cu mânere şi chiar şi Vlad Cotuna la bară fixă, care are un exerciţiu bun.

- Toată lumea se gândeşte la medalii, dar până acolo există calificările. Cât de importantă e această primă zi?

- Mi se pare cea mai importantă, pentru că dacă în calificări nu merge cum trebuie, nici nu mai vorbim de vreo medalie. Prima zi este capitală, aşa că sper să fim în regulă, iar emoţiile, după cum am spus, să le transformăm împreună în folosul nostru.

- În anii petrecuţi în gimnastică ai participat la toate marile competiţii. Cum ţi se pare sala din Cluj faţă de alte mari arene ale lumii?

- Este impecabilă şi amenajată la stadiu absolut internaţional. Am fost în foarte multe locuri, dar puţine au fost de acest nivel. Nu am întâlnit peste tot nivelul care este aici. Sigur că e mândrie pentru noi şi România, iar sincer, eu fiind născut în Sibiu, sunt mândru şi pentru Cluj, pentru Transilvania. Cred că e mai bine că s-a organizat aici, în Bucureşti există multe alte evenimente şi poate nu ar fi avut acelaşi impact la public. Aici, toată lumea priveşte extraordinar de bine şi vorbeşte la superlativ de eveniment, de organizare, de cum arată sala, rămâne să ne ridicăm şi la noi la acest nivel şi sper asta.

- Ai vorbit de emoţii. Se încadrează aici şi faptul că veţi evolua în faţa propriului public?

- Poate cel mai mult. Este o mare presiune faptul că este publicul nostru în tribune, nu vrem să dezamăgim. Pe de altă parte, această presiune poate fi una benefică. Vom vedea mâine cum va fi, pentru că niciunul dintre noi nu a trecut prin experienţa din 1960, când Europenele au mai fost în România. Nu ştim cum e să fii încurajat de mii de români. Dar, indiferent ce se va întâmpla, sperăm să ne fie alături. Noi rămânem aceiaşi, orice s-ar întâmpla. Şanse avem, vom lupta pentru ele, pentru noi şi pentru România.

Ioan Suciu (39 de ani) şi-a încheiat cariera de gimnast în 2005, fiind cvadruplu campion european şi multiplu medaliat în alte competiţii internaţionale, iar la Jocurile Olimpice a contribuit la obţinerea primei medalii de către echipa masculină a României – bronz la JO din 2004.

Delegaţia masculină a României pentru CE de la Cluj îi include pe Marian Drăgulescu, Cristian Băţagă, Andrei Ursache, Robert Ghiuzan, Laurenţiu Nistor şi Vlad Cotuna.

La competiţia de la Cluj-Napoca vor participa 274 de gimnaşti din 37 de ţări (168 gimnaşti şi 106 gimnaste), alături de aproape 450 de antrenori, medici, arbitri, oficiali.

CE din luna aprilie revin în România la exact 60 de ani de la prima ediţie a competiţiei feminine, care s-a desfăşurat la Sala Floreasca, iar pe atunci se numea Cupa Europei.

La ultima ediţie a CE individuale, în 2015 (Montpellier), gimnaştii români au cucerit două medalii: Marius Berbecar – argint la paralele şi Andreea Munteanu – aur la bârnă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.