Ghiţă Mureşan, singurul baschetbalist român care a evoluat în NBA, a vorbit într-un interviu acordat News.ro despre apropiatele alegeri pentru conducerea FR Baschet, în cadrul cărora candidează la funcţia de vicepreşedinte. Big Ghiţă spune că nu are emoţii, chiar dacă va participa la primele alegeri din viaţa sa, pentru că nu-şi doreşte decât să ridice cât mai sus nivelul baschetului românesc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ghiţă Mureşan (46 de ani) va sosi în România săptămâna viitoare, pentru a participa la alegerile conducerii FRB, programate în 5 mai. Cu o carieră de invidiat, care include cinci sezoane petrecute în NBA, la Washington Bullets şi New Jersey Nets, dar şi doi ani la Pau Orthez în Franţa, Ghiţă Mureşan a acceptat să candideze la funcţia de preşedinte al FR Baschet. Nu a mai candidat niciodată la vreo funcţie oficială în cadrul federaţiei, iar după încheierea carierei de jucător a avut doar o scurtă experienţă ca manager al echipei naţionale, în urmă cu 13 ani.

În interviul acordat News.ro, fostul pivot din NBA povesteşte cum a ajuns la această decizie, dar şi despre Eurobasket2017, care va avea o grupă la Cluj-Napoca.

- Bun găsit, Ghiţă, cum aştepţi alegerile pentru conducerea FRB?

- Le aştept cu interes, îmi doresc ce mi-am dorit întotdeauna: să ridic nivelul baschetului românesc. Să îl ridicăm împreună. Trebuie să fim sinceri şi să recunoaştem că baschetul românesc este departe de cel european şi nu putem să ne lăudăm cu ce nu avem. Până la o anumită vârstă la copii, suntem OK cu nivelul, apoi se produce o ruptură între generaţii. Asta trebuie s-o găsim şi s-o rezolvăm. Ce e acum la noi, în Europa a fost demult. Suntem în creştere de câţiva ani, dar nu ajunge. Trebuie să fie cât mai mulţi tineri români de valoare, pentru că ei dat valoarea unei naţiuni, adică echipa naţională, nu cluburile. Ei sunt locomotiva baschetului românesc. Cel mai important pas pentru naţionala României mi se pare să urce şi să rămână în prima divizie valorică europeană.

- Candidezi la funcţia de vicepreşedinte al FR Baschet. Cum te-ai hotărât?

- Am stat puţin pe gânduri. Eu locuiesc în SUA şi e nevoie să fac tot ce e mai bun dacă am acceptat să candidez şi voi fi ales, iar distanţa poate fi uneori o problemă, dar o vom rezolva. Tot timpul am fost în baschetul românesc, nu am plecat nicăieri, chiar dacă am fost la distanţă. Am ajutat cât şi cum am putut, dar trebuie să spun că e prima dată când mi se face oferta de a candida la o funcţie de acest fel. Până nu a venit Horia Păun preşedinte, FRB doar cerea ceva de la mine, dar nu m-a invitat să fac parte din echipă. Apoi, acum vreo doi ani, când a început proiectul pentru Eurobasket2017, Horia Păun m-a sunat să mă invite să fac parte din acesta şi am acceptat. A urmat din partea lui şi a lui Mircea Cristescu propunerea de a candida şi am acceptat.

- Ai emoţii înaintea alegerilor din 5 mai?

- Nu am emoţii. Nu am mai candidat niciodată la vreo funcţie, nu doar în sport, în orice domeniu, am fost întotdeauna o persoană mai retrasă. Au fost propuneri de-a lungul timpului, nu pot să vorbesc despre ele, dar le-am refuzat. Nu am de ce să am emoţii acum. Dacă oamenii te aleg, te aleg, dacă nu, asta e. Până la urmă, baschetul românesc nu a început şi nu se va termina cu mine. Oricum, eu voi ajuta federaţia şi baschetul românesc şi dacă nu voi fi ales ca vicepreşedinte. Iar dacă voi fi ales, voi încerca cât pot de mult, ca împreună cu Horia Păun, pentru că îmi doresc să fie şi el ales preşedinte în continuare, să ridicăm baschetul şi să lucrăm cât trebuie. Cât va fi cinste şi omenie vom lucra foarte bine.

- S-au împlinit 10 ani de când organizezi campurile gratuite pentr copiii din România. De ce ai pornit acest proiect?

- Nu am făcut-o ca pe o datorie, ci pentru a populariza baschetul în România. La Cluj au fost cele mai multe campuri, dar am făcut şi în ţară. M-am bucurat să văd copii care au venit pentru prima dată şi sper ca din miile de copii cu care am lucrat în aceşti ani să văd câţiva că au ajuns sus, în Liga Naţională şi, de ce nu?, la echipa naţională. Cât am putut, în felul meu, am încercat să ajut copiii în primul rând, pentru că de acolo pleacă totul.

- Ai şi tu doi băieţi – George şi Victor – care joacă baschet. Îi aşteptăm şi pe ei la echipele naţionale?

- Dacă vor fi convocaţi şi se va dori, vor veni. Cel mic, Victor, ar putea veni chiar din această vară, la naţionala under 18, însă George are şcoală de vară şi nu va putea fi angrenat în acest an în vreo acţiune. Ei îşi doresc foarte mult să joace pentru România.

- Mai sunt patru luni până la debutul Eurobasket2017, o grupă fiind găzduită de Cluj. Ce părere ai despre acest eveniment pentru care ai făcut şi tu lobby?

- Va fi ceva extraordinar, mai ales pentru că va aduce mii de tineri, de copii în tribune, care vor vedea marii jucători din NBA şi Europa la treabă. Îşi vor vedea modelele, dacă pot spune aşa. În SUA este mare reclamă pentru Eurobasket, chiar îmi spuneau nişte amici care lucrează pentru NBA că deja şi-au luat bilete, şi-au rezervat camerele de hotel. Vor veni şi scouteri mulţi, oficiali din NBA, de la cluburi, doar de la Wizzards ştiu de doi care vor veni, deci va fi ceva unic pentru România şi Cluj. Jucătorii din NBA care urmează să ajungă la Cluj cu echipele lor naţionale sunt prinşi acum cu focurile calificărilor în play-off, nu se gândesc la Eurobasket acum. Dar am vorbit şi cu Pau Gasol, cu fratele lui, Marc Gasol, cu Bogdanovici de la croaţi şi Satoransky de la cehi, sunt interesaţi de Eurobasket şi grupa de la Cluj, dar până acolo mai este. Acum au treabă în NBA. La fel şi eu, pentru că sunt angrenat la Washington Wizzards, acesta este serviciul meu. Mai e şi academia de baschet de care mă ocup (Giant Basketball Academy – n.r.), deci e nebunie în această perioadă. Dar voi veni pentru alegeri şi sper să se termine cu bine totul, să punem umărul împreună şi să ajutăm la ridicarea baschetului românesc.

Alegerile pentru conducerea Federaţiei Române de Baschet vor avea loc în 5 mai. Pentru funcţia de preşedinte candidează actualul conducător al forului, Horia Păun, şi Bogdan Rădulescu, iar pentru cea de vicepreşedinte Alina Moanţă şi Ghiţă Mureşan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.