După 26 de ani şi 137 de selecţii, Ildefons Lima a jucat ultimul meci pentru Andorra, punând capăt celei mai lungi cariere în fotbalul internaţional, relatează bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jucătorul în vârstă de 43 de ani a debutat în echipa Andorrei la vârsta de 17 ani, într-o înfrângere cu 4-1 în faţa Estoniei, în 1997, iar el a marcat în al doilea meci oficial al naţionalei.

De atunci, a jucat în fiecare deceniu, iar marţi a fost titular în ultimul său meci internaţional, o înfrângere cu 0-3 în faţa Elveţiei, în grupa de calificare la Euro 2024 din care face parte şi România.

După 23 de minute, a fost înlocuit şi a fost ovaţionat în picioare de suporterii elveţieni şi andorrani la ieşirea de pe teren.

Lima a devenit căpitanul Andorrei în urmă cu peste un deceniu, reprezentând o naţiune cu o populaţie de doar 79.000 de locuitori.

A pierdut peste 100 de meciuri internaţionale. Tricolorii au câştigat doar şapte meciuri oficiale, cea mai recentă fiind o victorie cu 2-0 în faţa Liechtensteinului, în 2022, în Liga Naţiunilor.

Fundaşul central este al treilea fotbalist european care a fost selecţionat în patru decenii diferite, alăturându-se internaţionalului galez Billy Meredith şi finlandezului Jari Litmanen.

Iar în această vară a devenit cel mai în vârstă jucător care a evoluat într-un meci de calificare la Campionatul European.

Lima este, de asemenea, golgheterul Andorrei, cu 11 goluri marcate. În 2014, penaltul său din minutul 6 a adus Andorra în avantaj surprinzător împotriva Ţării Galilor, înainte ca două goluri ale lui Gareth Bale să ajute echipa lui Chris Coleman să se impună cu greu.

De asemenea, el a deschis scorul în meciul pierdut cu 1-3 în faţa Republicii Irlanda, în preliminariile Cupei Mondiale, în 2001.

În 2020, Federaţia Andorrană de Fotbal l-a îndepărtat din echipă după ce a cerut mai multe teste Covid-19 pentru jucători.

După presiuni din partea managerului Koldo Alvarez şi a FIFpro, el a revenit în echipă în anul următor.

La nivel de club a reprezentat Espanol, Las Palmas şi Rayo Vallecano în Spania, iar în prezent joacă la FC Andorra B, deţinută de fostul fundaş spaniol Gerard Pique...

El a fost înlocuit de Ricard Fernandez Betriu, un coechipier care s-a născut la aproape doi ani după debutul său internaţional.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.