Guvernul României a adoptat, vineri, Hotărârea de Guvern privind declararea de interes public şi de importanţă naţională a candidaturii României în vederea desfăşurării la Bucureşti, pe Arena Naţională, a finalei Ligii Europa din anul 2026 sau 2027, informează FRF.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest act normativ susţine candidatura României şi realizarea proiectelor aferente desfăşurării acestui eveniment fotbalistic.

Conform hotărârii, va fi constituit un comitetl interministerial de coordonare pentru susţinerea candidaturii României, pregătirea şi desfăşurarea la Bucureşti a finalei Ligii Europa înl 2026 sau 2027.

Dosarul de candidatură, care trebuie să garanteze cererile organizatorice ale UEFA, va fi depus de FRF în noiembrie 2023, iar câştigătoarea se va anunţa în mai 2024.

“Guvernul României adoptă prezenta hotărâre

Art. 1 Se declară candidatura României pentru desfăşurarea la Bucureşti a Finalei UEFA Europa League în anul 2026 sau 2027 de interes public şi de importanţă naţională.

Art. 2 (1) Se constituie Comitetul interministerial de coordonare pentru susţinerea candidaturii României, pregătirea şi desfăşurarea la Bucureşti a Finalei UEFA Europa League în anul 2026 sau 2027, denumit în continuare Comitetul, structură fără personalitate juridică a cărei componenţă este prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre. (2) Comitetul are ca obiective principale asigurarea condiţiilor necesare pentru desfăşurarea Finalei UEFA Europa League, obţinerea dreptului de organizare a finalei, precum şi pregătirea şi desfăşurarea efectivă a acesteia la Bucureşti în anul 2026 sau 2027”, este textul Hotărârii de Guvern.

Organizarea unei finale de cupă europeană are acoperire dincolo de un meci de 90 de minute. Este o oportunitate de captare a resurselor şi energiilor pentru dezvoltarea fotbalului şi a comunităţii care găzduieşte finala. Iar Hotărârea de Guvern de vineri va asigura implicarea statului în toate acţiunile pregătitoare, notează frf.ro.

FRF a conceput un plan denumit Fotbalul Meu, Oraşul Meu, care cuprinde 15 proiecte. Documentul a fost definitivat încă din luna septembrie. FRF a prezentat planul premierului României, Marcel Ciolacu, şi primarului Capitalei, Nicuşor Dan, şi a obţinut sprijinul de principiu. Este vorba, în special, de proiecte de infrastructură, prin care se redau comunităţii bucureştene terenuri urbane pierdute pentru sport. Se vor amenaja, de exemplu, terenuri de fotbal intre blocuri. Totodată, va fi modernizată Arena Naţională, la standarde tehnice si de confort la nivelul anului 2025. De asemenea se vor amenaja mai multe piste de biciclete pe rutele către stadion. Intre cele 15 proiecte se mai numără programe educative si de protecţia mediului, incluziune socială şi responsabilitate socială. În cazul obţinerii organizării finalei Ligii Europa, toate aceste proiecte vor fi realizate împreuna cu Primăria Capitalei si Guvernul României in perioada 2024-2027.

FRF a testat opinia cumpărătorilor de bilete la meciurile naţionalei si a obţinut, de la 10782 de subiecţi, o notă de apreciere pentru organizarea finalei UEL de 9,6 din 10.

Totodată, o cercetare UEFA relevă că interesul românilor pentru Europa League este de 62% faţă de media europeană de 41%.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.