Patruzeci de teste antidoping cu rezultat pozitiv “disimulate” au fost dezvăluite în urma unei anchete independente care a vizat Federaţia Internaţională de Haltere (IWF) şi pe preşedintele demisionar al acesteia, Tamas Ajan, potrivit unui raport dat publicităţii joi, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ancheta condusă de juristul canadian Richard McLaren, autorul raportului care a arătat în 2016 sistemul de dopaj instituţionalizat din Rusia, a venit după acuzaţii de corupţie şi de dopaj într-un documentar difuzat de ARD în ianuarie. După difuzarea documentarului, Ajan, în vârstă de 81 de ani şi care s-a aflat două decenii la conducerea federaţiei, s-a retras provizoriu, iar în aprilie a demisionat.

“Dovezile arată că preşedintele s-a amestecat în activitatea comisiei antidoping intependentă a IWF. (…) Ancheta a scos la lumină 40 de teste cu rezultat pozitiv disimulate în dosarrele IWF”, ceea ce înseamnă că “40 de sportivi ar fi trebuit să fie suspendaţi, dar au putut continua să concureze, iar printre aceştia se numără medaliaţi cu aur şi cu argint (la competiţii internaţionale)”, a precizat McLaren.

El a menţionat că elementele pe care le-a descoperit au fost transmise Agenţiei Mondiale Antidoping.

Potrivit unui colaborator al lui McLaren, nu a fost afectată nicio probă olimpică.

Anchetatorii s-au axat asupra deceniului 2009-2019. “Am scos în evidenţă o corupţie la cel mai înalt nivel al IWF”, a explicat juristul canadian, vorbind despre “o cultură a fricii care a dăinuit şi după demisia lui Ajan”.

Ajan a recurs la “o tiranie a cash-ului” şi este imposibil de stabilit câţi dintre banii strânşi sau retraşi au fost folosiţi pentru cheltuieli justificabile, însă aproape zece milioane de dolari “sunt de negăsit”, se arată în raport.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.