Gabriela Szabo, fost ministru al Tineretului şi Sportului şi câştigătoare ca atletă a trei medalii olimpice, va candida la funcţia de preşedinte al Comitetului Sportiv şi Olimpic Român, la alegerile din 15 noiembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gabriela Szabo a anunţat, miercuri, decizia privind candidatura sa, în aceeaşi zi în care şi-a depus dosarul pentru această funcţie şi preşedintele FR Scrimă, Mihai Covaliu.

”În 2014 am ştiut că a venit momentul pentru a deschide un nou capitol în care să învăţ din nou să alerg, însă de data aceasta pe holuri, prin birouri şi printre sute de decizii, să împac multe doleanţe într-o viziune comună în beneficiul sportului românesc, ca ministru al Tineretului şi Sportului. (…) Pentru un an şi jumătate am reabilitat infrastructura şi am oferit întreg suportul şi bugetul solicitat de către colegii de la COSR pentru a răspunde nevoilor sportivilor români”, arată Gabriela Szabo, miercuri, într-un comunicat.

Fosta atletă îşi explică şi decizia de a candida la şefia COSR: ”Am decis să candidez la preşedinţia Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Putem începe un nou capitol, cu respect faţă de gloria anilor trecuţi şi cu o viziune autentică pentru anii care vin, astfel încat sportul românesc să performeze din nou, la cel mai înalt nivel de performanţă în plan mondial. Sportul românesc merită toată dedicarea mea. Mi-am dedicat întreaga viaţă acestei lumi şi o voi face în continuare. Situaţia prezentă a sportului românesc nu mai poate continua aşa: cu aşteptări imense şi fără susţinerea necesară, cu tineri care-şi dedică viaţa unui vis care apoi le este spulberat. Avem nevoie de un restart, dar împreună. (…) Relansarea sportului de performanţă în România este obiectivul cu care eu pornesc la drum în competiţia pentru preşedinţia COSR. Misiunea mea e să lucrez, cu toate forţele, în următorul mandat pentru a readuce, alături de atâţia sportivi talentaţi, aurul bine meritat pentru România”.

De asemenea, Gabriela Szabo susţine că ”la nivel insituţional, COSR trebuie să fie un partener al MTS, mai mult decât a fost în trecut”, dar şi că ”România trebuie să fie din nou cel puţin în primele 20 ţări în clasamentul pe medalii obţinute la Jocurile Olimpice”.

”În prezent ne aflăm pe locul 47, după ce mult timp ne-am aflat inclusiv pe locul I, iar acest lucru nu mai poate continua aşa. Avem nevoie de un restart - de o relansare a sportului de performanţă în România. Astfel, propun o construcţie pe opt ani de zile pentru sportului românesc, care să asigure succesul sportivilor români la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020 (pe termen scurt), să obţinem rezultate foarte bune la Jocurile Olimpice din 2024 (pe termen mediu) şi care să construiască o cultură organizaţională care să devină suport pentru excelenţa sportivă (pe termen lung)”, mai arată fosta atletă.

Gabriela Szabo este triplă medaliată la Jocurile Olimpice – aur în 2000 în proba de 5.000 de metri şi bronz (1.500 metri), respectiv argint în 1996 (1.500 metri).

De asemenea, ea a condus Ministerul Tineretului şi Sportului în intervalul 2014-2015, iar de la începutul acestui an activează la Adecco, unde se ocupă de programele de responsabilitate socială.

Gabriela Szabo nu şi-a depus candidatura încă, primul care a făcut acest pas, miercuri, fiind preşedintele FR Scrimă, Mihai Covaliu.

Pentru funcţia de preşedinte al COSR ar mai putea candida vicepreşedintele ANAD, Doina Melinte, care a declarat pentru News.ro că nu a luat încă o decizie.

Depunerea dosarelor de candidatură pentru funcţiile de conducere şi de membru al Comitetului Executiv al COSR se poate face până în 17 octombrie, ora 18.00. A doua zi se întruneşte Comisia de Etică a forului, pentru validarea candidaturilor, care vor fi prezentate apoi în şedinţa Comitetului Executiv, programată în 24 octombrie. Alegerile vor avea loc în 15 noiembrie.

Preşedintele COSR, Alin Petrache, şi-a prezentat demisia, la 29 august, în cadrul şedinţei Comitetului Executiv al COSR, el motivându-şi decizia prin neîndeplinirea obiectivului de medalii la Jocurile Olimpice de la Rio.

Alin Petrache a fost preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român din 2014. COSR este condus până la alegeri de Nicu Vlad, vicepreşedinte al forului şi preşedinte al FR Haltere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.