Federaţia Internaţională de Haltere a anunţat, joi, că patru halterofili, între care şi Gabriel Sîncrăian, au încălcat regulile anti-doping la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, astfel că au fost descalificaţi, iar rezultele lor anulate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei patru sportivi la care IWF face referire sunt: Tomasz Zielinski (Polonia, testat pozitiv la norandrosteron), Izzat Artykov (Kîrgîstan, la stimulant pe bază de stricnină), Chagnaadorj Usukhbayar (Mongolia) şi Gabriel Sîncrăian, ambii la testosteron.

”Aceşti sportivi au comis o încălcare a regulilor antidoping la Jocurile Olimpice, astfel că au fost descalificaţi, iar rezultatele lor anulate”, a anunţat, joi, IWF, care a adăugat că nu va face alte comentarii pe această temă până la închiderea oficială a acestor cazuri.

Gabriel Sîncrăian era deja suspendat provizoriu, din 30 septembrie, în urma unei adrese trimise de către IWF la FR Haltere.

Halterofilul Gabriel Sîncrăian a câştigat, în 12 august, medalia de bronz la haltere, la categoria 85 de kilograme, la Jocurile Olimpice de la Rio. Românul a avut atunci un total de 390 de kilograme, la fel ca Denis Ulanov (Kazahstan). Kazahul s-a clasat pe locul 4 deoarece Sîncrăian avea o greutate corporală mai mică decât el, iar acum va obţine medalia de bronz a categoriei.

Imediat după concurs, ”cu medalia la gât”, după cum povestea Sîncrăian pentru News.ro, a făcut testul antidoping, dar în 48 de ore, cum prevede regulamentul, nu a fost anunţat că ar avea probleme. După o săptămână însă, i s-a cerut acordul pentru proba B, existând o notificare în acest sens către COSR şi forul internaţional de haltere, dar care nu poate fi făcută publică. Sportivul român şi-a dat acordul.

Între timp, medaliatul cu bronz la JO de la Rio nu a beneficiat de premierea conform legii de 42.000 de euro, de alte premieri din partea autorităţilor din Bistriţa, cifrate la 100.000 de lei (sportivul este legitimat la CSM Bistriţa – n.r.), şi nici de o decoraţie din partea şefului statutului, la fel ca ceilalţi medaliaţi olimpici tricolori.

În 2013, Gabriel Sâncrăian a fost depistat pozitiv cu stanozolol şi a fost suspendat doi ani, până în 23 septembrie 2015.

Acum, el riscă suspendarea pe viaţă din activitatea sportivă. 

După ce Sâncrăian a pierdut bronzul de la JO, România rămâne cu patru medalii cucerite la Rio, una de aur, una de argint şi două de bronz, fără a coborî de pe locul 47 al ierarhiei mondiale medaliilor. România a obţinut aurul prin echipa feminină de spadă, argint la tenis prin Horia Tecău şi Florin Mergea, bronz la canotaj 8+1 şi la lupte (Albert Saritov).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.