Kenyanul Kelvin Kiptum, deţinătorul recordului mondial la maraton, care a decedat în urmă cu 12 zile într-un accident rutier, este înmormântat vineri în Valea Rift, cu funeralii de stat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele William Ruto şi preşedintele Federaţiei Internaţionale de Atletism, Sebastian Coe, sunt aşteptaţi să participe la funeraliile din Valea Rift, unde Kelvin Kiptum s-a născut, a crescut şi a murit.

Favorit la Jocurile Olimpice de la Paris, Kelvin Kiptum a murit în noaptea de 11 februarie spre 12 februarie, după ce a ieşit de pe şosea cu maşina în Kaptagat, în Valea Rift, nu departe de locul unde locuia şi se antrena. Antrenorul său, Gervais Hakizimana, un rwandez în vârstă de 36 de ani, care se afla şi el la bord, a murit şi el pe loc.

Considerat a fi un star în ascensiune al atletismului kenyan şi mondial, Kiptum şi-a făcut o intrare fulminantă în lumea maratonului, bătând recordul mondial (2 h 00 min 35 sec) deţinut de legenda disciplinei, compatriotul său Eliud Kipchoge, la a treia sa cursă oficială, la Chicago, în octombrie anul trecut.

Joi, sute de persoane i-au adus un omagiu maratonistului pe străzile din Eldoret. Când au trecut pe lângă sicriul starului în ascensiune al atletismului kenyan, s-a cântat sau s-a păstrat o tăcere respectuoasă.

Peste 250 de kilometri pe săptămână

"Ceea ce a reuşit Kelvin a fost extraordinar. Să atingi asemenea înălţimi la o vârstă atât de tânără este aproape unic", a declarat joi Sebastian Coe, care a sosit în aceeaşi zi la Eldoret pentru a lua parte la ceremonie. El a deplâns, de asemenea, pierderea unei "vieţi extraordinar de tinere".

Atletul anunţase că va încerca să devină primul bărbat care va alerga un maraton oficial sub bariera simbolică de două ore, la Rotterdam, în 14 aprilie.

Kiptum a început să alerge în mod regulat în 2016. În 2019, el a reuşit două semimaratoane foarte rapide într-o săptămână (60:48 la Copenhaga şi 59:53 la Belfort, în Franţa). Gervais Hakizimana s-a oferit să îl antreneze pentru maraton, colaborarea lor luând amploare în timpul pandemiei Covid-19 din 2020.

Kiptum alerga în mod regulat peste 250 de kilometri pe săptămână, iar uneori peste 300, cifre rare chiar şi la cel mai înalt nivel, potrivit antrenorului său, un rezident francez şi alergător de nivel naţional care l-a cunoscut pe Kiptum în timpul vizitelor sale de antrenament în Kenya.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.