Un al treilea grup format din oficiali de joc selectaţi de CCA participă, în aceste zile, la ultimele module de pregătire pentru a obţine certificarea VAR. Din această serie fac parte opt arbitri şi opt arbitri asistenţi din Liga 2, între care şi două reprezentante ale arbitrajului feminin de pe lista FIFA, care au început partea teoretică a pregătirii încă din luna septembrie, informează FRF.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La final, întreg procesul va fi evaluat de FIFA, iar oficialii de joc vor primi certificarea VAR.

Pregătirea arbitrilor pentru folosirea sistemului VAR include următoarele etape:

– Familiarizarea cu sistemul împreună cu instructorii VAR şi operatorii video

– Aplicarea protocolului prin analizarea unor faze simple
– Analizarea unor situaţii complexe prin care se consolidează cunoştinţele acumulate până atunci
– Asistenţă video în modul offline la meciuri live (fără a influenţa deciziile de pe teren)
– Simularea incidentelor în jocuri de pregătire pentru intervenţia sistemului de asistenţă video
– Jocuri de durată redusă în care sunt regizate situaţii de joc pentru a testa cunoştinţele arbitrilor şi timpii de reacţie
– Jocuri oficiale de juniori cu situaţii analizate în timp real, iar VAR poate interveni în luarea deciziilor pe teren

Pentru această ultimă etapă a pregătirii, sistemul VAR va fi folosit la partide din Cupa României U17 şi U19 şi la jocuri cadrul Ligii 4 la nivelul Asociaţiei Municipale de Fotbal Bucureşti.

Pregătirea este supervizată de managerul de implementare a proiectului VAR din România, Alexandru Deaconu.

În ce situaţii poate fi folosit VAR?

GOLURI. Rol de asistenţă a ”centralului” în a determina dacă în faza premergătoare înscrierii unui gol a existat vreun incident care poate duce la anularea reuşitei. Jocul este întrerupt doar odată ce mingea a trecut linia porţii, pentru a nu afecta cursivitatea partidei.

PENALTI. Rol de a clarifica situaţiile de acordare a loviturilor de la 11 metri. Poate decide acordarea unui penalti sau anularea unei decizii iniţiale de a acorda lovitura de pedeapsă.

ELIMINARE. Rol în identificarea situaţiilor în care se impune acordarea unui cartonaş roşu sau anularea unei astfel de decizii.

IDENTITATEA JUCĂTORILOR. Atunci când arbitrul acordă cartonaşe jucătorilor, VAR va confirma arbitrului identitatea jucătorilor ce meritau sancţiunea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.