FRF a transformat cele patru centre de excelenţă, de la Timişoara, Târgu Mureş, Deva şi Buzău, în două centre de pregătire naţională, la Timişoara şi la Târgu Mureş. Numărul de fotbalişti a fost redus de la 120 la 60, în urma unui proces de selecţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Prima fază a proiectului s-a încheiat după doi ani de la deschiderea primului Centru de Excelenţă. În această perioadă, juniorii cooptaţi au trecut printr-un proces de selecţie continuă şi au fost evaluaţi în urma unor teste şi analize ale meciurilor jucate. Selecţia este necesară pentru a continua în piramida performanţei. Federaţia Română de Fotbal a analizat situaţia şi a decis ca pentru noua etapă să se creeze două Centre Naţionale, unul la Timişoara, unde se vor pregăti jucătorii născuţi în 2000, şi unul la Târgu Mureş, pentru cei născuţi în anul 2001. Astfel, din cei 120 de jucători care se aflau în cele patru Centre de Excelenţă, Timişoara, Târgu Mureş, Deva şi Buzău, sunt selecţionaţi cei mai buni 60 pentru cele două Centre Naţionale. Proiectul Centrelor Naţionale va continua atât timp cât se va constata lipsa dezvoltării academiilor de fotbal ale cluburilor, dar şi pentru a oferi cele mai bune condiţii de pregătire tinerilor jucători români care nu sunt legitimaţi în cadrul academiilor deja existente", se arată pe site-ul FRF.

Printre motivele renunţării la centrele de excelenţă se numără faptul că MTS nu le-a acordat acestora certificatul de identitate sportivă.

"Întrucât Ministerul Tineretului şi Sportului nu a acordat Certificatul de Identitate Sportivă (CIS) Centrelor de Excelenţă create în parteneriate cu autorităţile locale, Federaţia Română de Fotbal a hotărât să susţină financiar în totalitate cele două Centre Naţionale de Pregătire. Echipele noilor centre vor participa în competiţiile organizate de FRF ca selecţionate ale Federaţiei", se mai arată în comunicatul citat.

La 25 mai, secretarul general al LPF, Justin Ştefan, acuza FRF că finanţează centrele de exelenţă înfiinţate la Deva, Târgu Mureş, Timişoara şi Buzău, deşi acestea funcţionau în afara legii, neavând Certificat de Identitate Sportivă eliberat de Ministerul Tineretului şi Sportului.

"Am o adresă de la Ministerul Tineretului şi Sportului în care se spune foarte clar că nu se poate elibera Certificat de Identitate Sportivă pentru centrele de excelenţă ale FRF deoarece sunt într-un conflict de interese, organizatorul competiţiei are mai multe echipe în competiţiile pe care le organizează. Mai mult, centrele de excelenţă fac o concurenţă neloială cluburilor din Liga I care au academii de fotbal. FC Viitorul a cerut explicaţii în mod repetat, ce e cu aceste centre, cum se finanţează, cum se legitimează jucătorii, dar nu au primit niciun răspuns. Aceste centre de exlenţă, în lipsa unui CIS funcţionează ilegal şi chiar nu înţeleg cum sunt finanţate. Nu înţeleg cum legitimează jucători”, a spus Ştefan.

Oficialul ligii a precizat că va face o adresă către MTS prin care va înştiinţa ministerul cu privire la aceste finanţări făcute de FRF: "Toate lucrurile pe care le-am discutat în Adunarea Generală vor constitui corpul unei adrese din partea LPF care va fi transmisă către FRF în atenţia domnul preşedinte, Răzvan Burleanu, şi către toţi membrii afiliaţi ai FRF, în care vom spune că Centrele de Excelenţă funcţionează şi sunt finanţate ilegal, atâta vreme cât nu au Certificat de Identitate Sportivă. Mai mult decât atât, nu ne face plăcere, dar va trebui să informăm şi MTS asupra acestui aspect pentru a se lua măsuri cât mai repede. Nu ne face plăcere că am ajuns în această situaţie, am fi vrut să colaborăm, nu să avem un conflict, dar poate la un moment dat domnul Burleanu îşi revine. Va trebui să informăm MTS că o asociaţie de sufragerie, că nu a recunoscut-o nimeni, nu are CIS, primeşte bani de la FRF în dauna fotbalului amator şi profesionist. Finanţezi nişte centre de excelenţă care sunt ilegale”.

A doua zi, preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, i-a răspuns secretarului general al LPF, Justin Ştefan, în ceea ce priveşte finanţarea centrelor de execelenţă, care nu au obţinut Certificat de Identitate Sportivă, din parte MTS, precizând că nu fac concurenţă niciunui club.

“Centrele de excelenţă nu fac concurenţă decât pustiului la nivelul de copii şi juniori. FRF investeşte în aceşti copii şi nu are niciun câştig financiar din acest proiect. Avem un număr extrem de mare de copii care s-ar pierde dacă nu ar fi aceste centre. Ne ineteresează aceste centre şi vă asigurăm că vom găsi formula juridică ca aceste centre să nu mai fie atacate. Pentru fiecare dintre cele patru centre cheltuim 100.000 de euro pe an”, a spus Burleanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.