Administraţia de licenţiere a FRF e explicat, luni, într-un comunicat, că Dinamo nu a primit licenţa UEFA pentru că nu a respectat principiul continuităţii activităţii financiar-contabile şi pe cel al tratamentului egal al solicitanţilor de licenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"FRF nu a adoptat regula refuzării licenţei de participare la campionatul naţional Liga I cluburilor în insolvenţă şi, pe cale de consecinţă, retrogradarea acestora în Liga a 2-a până la revenirea la starea de solvabilitate, creându-se astfel premisa ca un club în insolvenţă la data începerii sezonului de Liga I, să iasă din insolvenţă în timpul sezonului şi să solicite licenţa UEFA pentru sezonul următor. Precizăm că un club aflat în insolvenţă nu respectă principiul continuităţii activităţii financiar-contabile, de la solicitarea intrării în procedura insolvenţei şi până la confirmarea planului de reorganizare. De asemenea, în perioada de insolvenţă datoriile clubului sunt îngheţate iar, prin planul de reorganizare, acestea se pot diminua substanţial. Mai mult, clubulul aflat în insolvenţă are parte (legal) de un tratament preferenţial faţă de cluburile solvabile cu care concurează pentru ocuparea unui loc eligibil de participare la competiţiile de club UEFA, în sezonul următor. Se încalcă astfel două principii esenţiale ale regulamentului de licenţiere a cluburilor: principul continuităţii activităţii financiar-contabile şi principiul tratamentului egal al solicitanţilor de licenţă", se arată în comunicatul de pe site-ul FRF.

Potrivit FRF, clubului FC Dinamo i s-a refuzat licenţa chiar dacă societatea care-l administrează fusese reintrodusă în circuitul economic, deoarece "alb-roşii" trebuie să participe la cel puţin un sezon al Ligii I în condiţii de solvabilitate înainte de a putea evolua în cupele europene.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

"Sesizând o posibilă încălcare a principiilor de mai sus, UEFA a introdus precizarea că, şi în situaţia în care un club nu mai primeşte protecţie faţă de creditori la data luării deciziei privind licenţierea, licenţa UEFA pentru sezonul următor trebuie refuzată. În acest fel se asigură că, cel puţin cu un sezon competiţional înainte de a putea participa la competiţiile europene, clubul, revenit la starea de solvabilitate, respectă principiile de bază ale regulamentului de licenţiere", a mai explicat sursa citată.

FC Dinamo nu a primit licenţa din partea comisiei de specialitate a FRF pentru a putea evolua în sezonul 2016/2017 al cupelor europene. După ce instanţa de fond a Comisiei de licenţiere din cadrul FRF nu a acordat licenţa "alb-roşilor", clubul Dinamo a făcut apel la această decizie. Comisia de apel a menţinut hotărârea instanţei de fond de refuzare a acordării licenţei UEFA, pentru sezonul 2016/2017 grupării dinamoviste.

"Decizia Comisiei de apel poate fi atacată cu recurs la TAS în 10 zile de la comunicare, respectiv până la data de 2 mai 2016. Decizia TAS trebuie comunicată până la data de 31 mai 2016 şi este irevocabilă", precizează FRF.

Tribunalul Bucureşti a decis, la 24 septembrie 2015, închiderea procedurii de insolvenţă şi reintroducerea în circuitul economic a SC Dinamo 1948 SA, societatea care administrează clubul de fotbal din Liga I. Dinamo este primul club din România care iese din insolvenţă şi, conform regulamentelor UEFA, poate participa în cupele europene abia în sezonul 2017/2018.

Conducătorii clubului bucureştean au sperat că pot obţine dreptul de juca în cupele europene încă din acest an. Ei au susţinut că au îndeplinit toate prevederile planului de reorganizare până la 1 iunie 2015, data limită prevăzută în regulamentele UEFA pentru ieşirea din insolvenţă pentru a putea juca în 2016 în Europa, dar tribunalul a decis să dea termen în acest caz în toamna anului trecut.

Cu două etape înainte de finalul campionatului, Dinamo ocupă locul 3 în Liga I, şi, conform poziţiei din clasament, ar fi avut dreptul de a evolua în ediţia viitoare a Ligii Europa. Totodată, Dinamo este finalistă a Cupei României şi ar fi putut participa în Europa şi în această calitate, pentru că adversarul din ultimul, act, CFR Cluj, este în insolvenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.