Team Romania a depus, vineri, o coroană de flori la Obeliscul Negru, monument dedicat Armatei Române care a participat la eliberarea oraşului Banska Bystrica de sub ocupaţie nazistă în al doilea Război Mondial, informează COSR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alături de preşedintele COSR Mihai Covaliu şi George Boroi, secretar general COSR, au participat şi au depus coroane la momentul solemn preşedintele Comitetului Olimpic Slovac - Anton Siekel, secretarul general al Comitetului Olimpic Slovac - Jozef Liba şi primarul oraşului Banska Bystrica - Ján Nosko.

O parte dintre sportivii Team Romania, de la judo şi ciclism, au participat alături de oficialii Echipei Olimpice la eveniment.

În Slovacia există cel mai mare cimitir românesc de război din afara României, iar orăşelele poartă simboluri ale recunoştinţei pentru Armata Română. Obeliscul din marmură neagră este impresionant prin dimensiuni, iar pe una dintre laturile sale scrie cu litere de-o şchioapă, în slovacă şi în română: „Mulţumiri Armatei Române, eliberatoarea oraşului!“. Pe altă latură, în chirilică se mulţumeşte Armatei Sovietice.

Aproape 34.000 de soldaţi români şi-au pierdut viaţa în luptele de eliberare a Cehoslovaciei, iar în Slovacia au murit 28.000 dintre ei. Un număr de 10.384 ostaşi români odihnesc în cimitirul slovac de la Zvolen, la 21 kilometri sud de Banská Bystrica, formând cel mai mare cimitir românesc de război din străinătate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.