Procesul celor trei foşti înalţi oficiali ai Federaţiei Germane de Fotbal (DFB) acuzaţi de evaziune fiscală în legătură cu Cupa Mondială din 2006, din Germania, a început luni la Frankfurt, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Foştii preşedinţi ai Federaţiei Germane de Fotbal (DFB), Theo Zwanziger şi Wolfgang Niersbach, precum şi secretarul general Horst Schmidt sunt acuzaţi că au comis evaziune fiscală când erau membri ai comitetului de organizare CM de fotbal masculin din 2006.

Procuratura îi acuză de "evaziune sau complicitate la evaziune" privind diferite taxe "în beneficiul Federaţiei Germane de Fotbal". În total, se presupune că nu au fost plătite taxe în valoare de peste 13,7 milioane de euro pentru anul 2006.

Potrivit rechizitoriului, un comitet responsabil cu organizarea turneului a primit aproximativ 6,7 milioane de euro în 2005. Această sumă ar fi trebuit să acopere cheltuielile unei aşa-numite gale pentru Cupa Mondială din 2006, conform conturilor Federaţiei Germane de Fotbal. Cu toate acestea, gala nu a avut loc niciodată şi, prin urmare, suma nu a fost deductibilă fiscal.

Proces afectat de Covid

În schimb, potrivit procuraturii, banii au fost folosiţi pentru a rambursa un împrumut pe care legenda fotbalului german Franz Beckenbauer, decedat luna trecută şi care a condus comitetul de organizare la acea vreme, l-a contractat în privat de la regretatul patron al Adidas, Robert Louis-Dreyfus.

"Cei trei inculpaţi ştiau că declaraţiile fiscale erau incorecte", a declarat procurorul general. Fostul secretar general al FIFA, Urs Linsi, cetăţean elveţian, a fost de asemenea acuzat de complicitate la evaziune fiscală, dar procesul împotriva sa a fost abandonat în schimbul plăţii unei amenzi. Se aşteaptă ca el să fie chemat doar ca martor la proces.

Procesul de la Frankfurt se referă doar la aspectul fiscal al unui caz mai amplu care implică suspiciuni de corupţie în atribuirea Cupei Mondiale de fotbal din 2006 Germaniei. Instanţele elveţiene au fost responsabile pentru cealaltă parte a cazului. În Elveţia, procesul celor trei oficiali pentru fraudă (în care erau acuzaţi că au ascuns DFB adevărata destinaţie a transferului de 6,7 milioane de euro) s-a deschis în martie 2020, dar a fost întrerupt de mai multe ori din cauza pandemiei Covid-19, înainte ca instanţele de judecată să declare cauza prescrisă în mai 2021, fără să se fi pronunţat pe fond.

Luni, avocaţii lui Niersbach, Zwanziger şi Schmidt au criticat redeschiderea procedurii în Germania. Unul dintre ei a cerut chiar ca procesul să fie oprit pe motiv că acuzaţiile de corupţie au fost retrase în Elveţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.