Fosta înotătoare belarusă Aliaksandra Herasimenia, medaliată la Jocurile Olimpice din 2012 şi din 2016, a fost condamnată în lipsă la 12 ani de închisoare pentru “înfiinţarea unei structuri extremiste”, a anunţat organizaţia de apărare a drepturilor omului Viasna, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Condamnarea a fost pronunţată de un tribunal din Minsk. Procesull a început la 19 decembrie.

Potrivit ONG-ului, belarusa în vârstă de 36 de ani, care s-a retras din activitatea sportivă în 2019 şi trăieşte în exil, a fost considerată vinovată şi de “apel la sancţiuni împotriva Belarusului” şi de “transmiterea de informaţii false cu privire la evenimente” din ţară în 2020.

În 2020, în timpul unei mişcări de protest inedită faţă de realegerea contestată a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, fosta campioană a semnat o scrisoare deschisă, alături de alţi sportivi belaruşi, făcând apel la alegeri libere.

Ea a înfiinţat atunci Fundaţia belarusă pentru solidaritate sportivă (BSSF), organizaţie care îi ajută financiar şi juridic pe sportivii belaruşi aflaţi în vizorul autorităţillor. În aprilie 2021, ea a vândut la licitaţie medalia de aur câştigată la Campionatele Mondiale din 2012 în scopul strângerii de fonduri pentru sportivii care se opun puterii din Belarus.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.