Florentina Hriscu a câştigat în 2015, la prima participare, Maratonul Internaţional Bucureşti, cursa fotoliilor rulante, iar acum se pregăteşte să intre în proba de aruncarea discului la Jocurile Paralimpice de la Rio.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sportiva din Cluj foloseşte scaunul cu rotile doar în competiţiile de alergare. În viaţa de zi cu zi se deplasează cu ajutorul unei cârje, muşchii piciorului ei stâng fiind atrofiaţi din cauza poliomielitei. Atleta va participa la Jocurile Paralimpice de la Rio la proba de aruncarea discului.

Florentina Hriscu (Foto: facebook.com)
Florentina Hriscu (Foto: facebook.com)

Problema la piciorul stâng, pe care îl simte, dar nu "funcţionează" aşa cum şi-ar dori, o are din copilărie, urmare a unui vaccin antipoliomielită. "De când sunt mică am problema asta. Am făcut vaccin antipolio şi în loc să nu mai fac poliomielită asta mi s-a întâmplat. Mi-a afectat tot membrul inferior stâng. Nu e paralizat, dar muşchiul e atrofiat, nu s-a dezvoltat. Mi-am făcut o operaţie de ajustare, dar tot obosesc când merg mai mult. Pot spune că am avut noroc, am colegi care după ce au avut boala asta au ajuns în scaun cu rotile", povesteşte Florentina Hriscu, câştigătoarea de anul trecut a Maratonului Bucureşti, cursa fotoliilor rulante.

Flory, aşa cum o ştiu prietenii, a luptat singură cu boala, a stat prin internate, pentru că nu a locuit cu familia. "De mică am fost singură", spune cu o urmă de regret sportiva. Acum este însă aproape de fiica sa de zece ani, Camelia, pe care o iubeşte ca pe ochii din cap. Când nu este acasă sau la antrenamente, lucrează opt ore pe zi, la o fabrică de asamblare piese auto. "Ziua mea e plină tot timpul. Are mai puţine ore decât aş avea nevoie", spune atleta de 39 de ani.

Sportiva din Cluj a alergat doar o cursă de 42,195 kilometri, la Maratonul Internaţional Bucureşti, în scaunul cu rotile pe care îl foloseşte doar la competiţiile de alergat sau la baschet, şi a terminat prima. "A fost cam dificil anul trecut. Nu am avut nici antrenament, m-am băgat cu capul înainte, cum se spune. Maratonul începe să fie foarte greu de pe la kilometrul 25-30. Eu m-am cam grăbit, că am plecat cu întârziere. Am tras tare la început şi am obosit destul de repede. Dacă aş reuşi să fac rost de un hand-bike (n.r. – cărucior în care propulsia se face printr-un sistem asemănător pedalelor de la bicicletă, învârtit însă cu ajutorul braţelor) sigur ar fi mai uşor", spune Florentina care a folosit un fotoliu rulant normal, dar făcut special să fie mai uşor.

Trofeul şi medalia obţinute de Hriscu la Maratonul Internaţional Bucureşti)
Trofeul şi medalia obţinute de Hriscu la Maratonul Internaţional Bucureşti)

Florentina Hriscu a fost nevoită să pornească în cursă la aproape o jumătate de oră după ce s-a dat startul, pentru că trenul care a adus-o de la Cluj Napoca a avut întârziere. "Eu de fapt am început maratonul de când am ajuns în Gara de Nord. Trenul a avut întârziere, am luat în grabă taxiul, care m-a lăsat destul de departe de zona de start pentru că nu avea acces acolo, a trebui să iau numărul şi apoi am plecat pe traseu", îşi aduce aminte atleta care a terminat cursa după 6 ore, 3 minute şi 21 de secunde.

Florentina a participat şi la Semimaratonul Bucureşti şi crede că cele două evenimente din Capitală sunt minunate mai ales datorită oamenilor şi voluntarilor de pe trasee: "Suntem încurajaţi foarte puternic, iar dacă eşti ultimul pe traseu, voluntarii stau după tine, te ajută. Este super!". "Traseul este destul de drept, mai apar şi mici pante, dar nu-s cine ştie ce. E greu la deal, dar recuperezi când cobori. Vreau să ajung şi anul ăsta", adaugă Hriscu, care visează să termine un maraton în sub cinci ore.

Ardeleanca se numără printre cei 12 componenţi ai lotului care va lua parte la Jocurile Paralimpice de la Rio (7-18 septembrie), urmând să participe la aruncarea discului, nu la maraton. "Pentru mine e destul de uşor să fac baremul la disc, la alergare e mai greu. Am început cu sportul de când eram la şcoală. Am văzut că se organizează tot felul de concursuri şi ne-am dus iniţial din curiozitate. Am făcut tenis, atletism, chiar şi baschet în scaun cu rotile. Apoi m-am axat pe aruncări, disc, suliţă, greutate. La suliţă am renunţat, fac mai mult disc, şi uneori şi greutate", povesteşte Hriscu.

Delegaţia României la Jocurile Paralimpice (Foto: Comitetul Paralimpic Român)
Delegaţia României la Jocurile Paralimpice (Foto: Comitetul Paralimpic Român)

Din cauza dizabilităţilor de care suferă sportivii, tehnica de aruncare, normal, este diferită, dar greutatea discului este aceeaşi, are 1 kilogram (n.r. – greutatea la concursurile feminine). "Lansez discul de pe loc, doar un mic pas înaintea aruncării", spune sportiva care are record personal de 18,71 metri.

"Fac de 3 ori pe săptămână antrenamente afară, în rest fac sală, cu antrenorul federal Adi Tamas. Fac pregătirea pe un stadion de rugby din Cluj şi la liceul sportiv. La Rio, vreau să arunc 22 de metri", a mai spus atleta care îi apreciază mult pe Nicoleta Grasu şi pe Marius Ionescu.

Jocurile Paralimpice au început, miercuri noapte, la Rio de Janeiro, la defilarea de pe Stadionul Maracana participând peste 4.000 de sportivi, între care şi cei 12 reprezentanţi ai României, ciclistul Eduard Novak fiind portdrapelul delegaţiei tricolore. Competiţia se va desfăşura până la 18 septembrie. La ediţia din acest an participă sportivi din 176 de ţări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.