Juătoarea americană Cori Gauff a ajuns la numai 13 ani şi jumătate în finala probei de simplu juniori din cadrul US Open. Ea a pierdut în faţa compatrioatei ei Amanda Anisimova, cap de serie numărul 4, în vârstă de 16 ani, cu 0-6, 2-6, dar prezenţa sa la ultimul Grand Slam nu a trecut neobservată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În drumul ei până la finală, Gauff nu a cedat niciun set, trecând de trei jucătoare de 17 ani, de o a patra care va împlini 17 ani în decembrie şi de o sportivă care va împlini, tot în decembrie, 16 ani. Dacă ar fi câştigat trofeul, Gauff ar fi devenit cea mai tânără jucătoare care se impune la un Grand Slam la juniori, după Martina Hingis, în 1993, la French Open, când avea 12 ani.

Însă Cori Gauff spune că ar fi putut mai mult în finală şi se plânge de o regulă a WTA, care o împiedică să joace la turnee profesioniste. În 1994, WTA a decis să restricţioneze numărul de turnee la care pot evolua adolescenţii. Copiii sub 14 ani nu au voie să participe, iar cei peste această vârstă şi până la 17 ani pot juca doar un număr limitat de astfel de competiţii, între opt şi 16. Măsura a fost luată după problemele pe care le-a avut Jennifer Capriati. Deţinătoare a unor recorduri de precocitate ( a debutat în cicuitul profesionist la 13 ani), Capriati a fost aproape de eşec în adolescenţă, fiind anchetată pentru furt şi pentru deţinere de marijuana.

"Aş vrea ca regula vârstei să fie un pic diferită, deoarece la băieţi nu există. Dar dacă nu se schimbă, mă conformez. Înţeleg de ce au pus această regulă, dar simt că eu aş fi putut să fac lucruri mai bune", a declarat tânăra jucătoare, potrivit New York Times.

Tătăl ei, Corey Gauff, lămureşte nemulţumirea fiicei sale: "Ei au făcut această regulă pentru ceva din trecut care nu a mers bine. Nu cred că asta este situaţia acum. Eu vreau doar să-i ofer şansa să concureze cu jucătoare mai bune. Aţi văzut azi, ea a jucat împotriva unei fete care evoluează mult în turnee WTA, iar acest lucru nu îi este accesibil fiicei mele."

Cori este originară din Florida, dar se antrenează în Franţa, la academia lui Patrick Mouratoglou, antrenorul Serenei Williams. Şi Mouratoglou este de părere că regula de vârstă a WTA este perimată.

"Ştiu că a fost creată pentru a proteja tinerele jucătoare, dar nu cred că regula face asta. Cred că le protejează împotriva şansei de a fi cât de bune pot. Cred că Martina Hingis nu ar fi fost niciodată numărul 1 mondial dacă ar fi existat această regulă. Poţi să omori momentul jucătoarelor. Unele jucătoare joacă tenisul cel mai bun la 30 de ani, altele la 16. Fiecare este diferită şi trebuie să respecţi aceste diferenţe. Cori joacă meciuri la antrenament, dar nu este la fel", a declarat reputatul tehnician.

În schimb, Martina Navratilova îi recomandă în glumă lui Cori să-şi angajeze un avocat bun pentru a schimba regula. "Dar circuitul profesionist o să fie tot acolo şi când va împlini 18 ani", a adăugat fosta jucătoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.