Condamnată de către un tribunal brazilian, FIFA îi va despăgubi cu 120 de milioane de dolari pe cei doi designeri ai spray-ului de trasat linii folosit de arbitri la meciuri, care au depus o plângere în 2017.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Argentinianul Pablo Silva şi brazilianul Haine Allemagne au inventat spray-ul numit "9.15” folosit de arbitri pentru a trasa linii albe în faţa zidului format din jucători la exact 9,15 metri de locul din care urmează să fie executată lovitura libera.

Cei doi au depus o plângere la o instanţă braziliană estimând că Federaţia Internaţională de Fotbal le-a folosit invenţia fără acordul lor, încredinţând producţia acesteia unei alte companii prin încălcarea brevetului. Reclamanţii ajunseseră la un acord cu FIFA condusă atunci de Sepp Blatter, dar acest lucru nu a fost onorat de la suspendarea elveţianului în 2015, după Fifagate şi sosirea succesorului său Gianni Infantino.

O curte de apel din Rio tocmai a dat dreptate celor doi bărbaţi, obligând FIFA să plătească despăgubiri (inclusiv 15.000 de dolari pe meci jucat cu spray). Pablo Silva şi Haine Allemagne, care au semnat un acord cu foştii lideri în valoare de 40 de milioane de dolari, ar trebui, aşadar, să primească de trei ori mai mult în curând.

Jucător amator enervat de nerespectarea distanţei adversarilor de 9,15 m la loviturile libere, Pablo Silva şi-a propus să găsească o soluţie. A abordat biochimişti şi în special pe Heine Allemagne pentru a proiecta acest spray alb care are avantajul de a dispărea din gazon după câteva zeci de secunde. Acesta a fost folosit pentru prima dată în 2008 în campionatul argentinian, apoi în cadrul competiţiilor internaţionale din 2011 înainte de a face o intrare foarte remarcată pe gazon la Cupa Mondială 2014 din Brazilia, relatează AFP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.