Preşedintele Federaţieie de Haltere din Iran a anunţat, joi, că femeile din această ţară vor putea participa pentru prima dată la competiţii internaţionale, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iranul are o puternică tradiţie în acest sport, obţinând şapte medalii olimpice de aur după anul 2000, în probele masculine.

"Am înfiinţat Comitetul feminin al Federaţiei Iraniene de Haltere şi avem sportive talentate. Ele au capacităţi înalte, ca bărbaţii şi sper că, purtând echipament special pentru sportivele musulmane, vor putea participa la campionate internaţionale în viitorul apropiat", a declarat Ali Moradi, preşedintele federaţiei iraniene.

Ungurul Attila Adamfi, directorul general al Federaţiei Internaţionale de Haltere, a salutat decizia forului iranian: "Este o veste bună şi foarte importantă pentru Iran, o ţară în care halterele masculine sunt la cel mai înalt nivel, în timp ce la feminin nivelul este zero", a spus el.

Moradi a invitat SUA în Iran pentru Fajr Cup, o competiţie intenaţională masculină, programată în martie, la Ahvaz. El le-a cerut americanilor să trimită şi o delegaţie feminină.

Americanii au acceptat invitaţia şi intenţionează să trimită o delegaţie formată din sportive, antrenori şi oficiali tehnici, care ar putea participa la o întâlnire amicală Iran-SUA. 

Până atunci, sportivi din Iran şi SUA vor participa la Campionalele Mondiale de Haltere de la Anaheim, California (28 noiembrie - 5 decembrie). Delegaţia iraniană a primit abia joi vizele de intrare în SUA, la a doua încercare de a le obţine, prima fiindu-le refuzată.

Şi preşedintele Federaţiei de Haltere din Arabia Saudită, Mohammed Alharbi, a anunţat că ţara sa a stabilit un program pentru femei. Iranul şi Arabia Saudită sunt cele mai mari ţări islamice care nu participă în concursurile feminine de haltere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.