Baschetbalistul turc Enes Kanter, jucător în NBA la Oklahoma City Thunder, nu poate intra în România, unde are programată participarea la mai multe evenimente, din cauză că Turcia i-a anulat paşaportul, invocând vederile sale politice. Kanter a anunţat pe Twitter că a fost oprit de Poliţie pe Aeroportul Otopeni să intre în România. Kanter a plecat spre SUA, după circa patru ore, cu o cursă aeriană ce va face escală la Londra.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 18:54 Enes Kanter a plecat spre SUA după câteva ore petrecute în aeroport

Baschetbalistul turc Enes Kanter, a plecat spre SUA, după circa patru ore, cu o cursă aeriană ce va face escală la Londra, au anunţat organizatorii unui eveniment la care jucătorul urma să participe în Bucureşti.

”Baschetbalistul turc Enes Kanter, starul celor de la Oklahoma City Thunder, care trebuia să participe la întâlnirea cu fanii organizată la Veranda Mall, în cadrul 3x3 League, a fost nevoit să părăsească România direct din Aeroportul Otopeni. Paşaportul nu a fost găsit valid, fiind anulat de către autorităţile din Turcia, drept pentru care nu i s-a putut acorda permisiunea de a intra pe teritoriul românesc. Kanter s-a îmbarcat într-o cursă British, cu escală la Londra, destinaţia finală fiind SUA. Kanter nu are cetăţenie americană, dar are cartea verde care îi dă dreptul de rezidenţă şi muncă în SUA”, se arată într-un comunicat remis News.ro de către Sport Arena, organizatorul întâlnirii jucătorului cu fanii din Bucureşti, programată duminică, de la ora 10.30.


Pivotul echipei din NBA Oklahoma City Thunder, Enes Kanter, a fost invitat să participe Bucureşti, la câteva evenimente de promovare a baschetului, dar şi la un festival multicultural, care este programat chiar sâmbătă, de ziua de naştere a jucătorului.

Kanter a sosit la Bucureşti cu o cursă de la Frankfurt, în jurul orei 14.45, dar a fost oprit să între în ţară, Poliţia informându-l că documentele sale de călătorie nu ar fi valabile.

La o oră după aterizare, el a anunţat pe Twitter că Poliţia l-a oprit să intre în România. Baschetbalistul din NBA a postat un clip în care explică ce s-a întâmplat, dar şi o fotografie cu doi poliţişti români.

"Vreau să spun că suntem în România şi mi-au spus că Ambasada Turcă mi-a anulat paşaportul, suntem reţinuţi aici de ore de aceşti doi poliţişti. Motivul a ceea ce s-a întâmplat este reprezentat de vederile mele politice. Iar cel care a făcut asta este Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei. Este un om rău, este un dictator şi este Hitlerul secolului nostru”, a spus Kanter.

Fabian Bădilă, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră, a declarat că sportivul nu a fost lăsat să intre în România deoarece nu are un document valid. "Nu a fost lăsat să intre, pentru că nu avea un document valid. Ca să poţi trece frontiera, trebuie să ai un document valid. Paşaportul nu mai era valabil pentru că a fost anulat de statul emitent. Nu ştiu ce a făcut mai departe, dar are posbilitatea să se întoarcă în statul din care a venit", a explicat Fabian Bădilă.

Enes Kanter a sosit la Bucureşti din Indonezia, via Frankfurt.

Conform documentului emis de Poliţia de Frontieră şi prezentat de Gazeta Sporturilor, motivul "refuzului intrării la frontieră" este acela că "nu deţine documente de călătorie valabile".

FOTO: gsp.ro
FOTO: gsp.ro

Cu cinci sezoane active în NBA, în prezent fiind legitimat la Oklahoma City Thunder, baschetbalistul turc a fost invitat în România de echipa Lumina Wolves, ţara noastră fiind una dintre destinaţiile din cadrul turului global al ”Enes Kanter Light Foundation”, a cărei misiune este stimularea conştientizării, sprijinul în dezvoltarea copiilor prin educaţie, reducerea sărăciei şi armonia socială pe tot globul.

Sâmbătă, chiar în ziua în care împlineşte 25 de ani, Kanter urma să participe la  ”Festivalul Multiculturalităţii”, în Parcul Titan, unde jucătorul din NBA avea programate şi activităţi ”culinare” – servirea de kebap şi plăcinte turceşti.

Duminică, Enes Kanter trebuia să fie prezent la meciurile din prima ligă de baschet 3x3 din Europa, competiţie care se desfăşoară, până în 22 iunie, pe esplanada mall-ului din zona Obor. În aceeaşi zi, jucătorul de la Oklahoma City Thunder urma să susţină un antrenament cu sportivii de la Clubul Lumina Wolves şi să fie prezent la magazinul Sport Loft din Băneasa Shopping City pentru a se întâlni cu fanii.

Şi FR Baschet a organizat un eveniment de promovare a sportului cu mingea la coş, la care era invitat Kanter, iar în programul acestuia pentru ziua de duminică se mai înscriau vizitarea Pieţei Obor şi a Muzeului Satului.

FR Baschet şi organizatorii celorlalte evenimente au precizat, pentru News.ro, că Poliţia face încă verificări şi nu pot da declaraţii oficiale despre situaţia jucătorului aflat încă în aeroport. Nici Ambasada Turciei nu a furnizat încă o precizare pe acest subiect.

Enes Kanter a fost draftat în 2011 de Utah Jazz, iar în prezent valoarea contractului său este de 70 de milioane de dolari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.