Fotbalistul Cristian Ganea va fi doar al şaselea străin din istoria de apropae 120 de ani a clubului basc Athletic Bilbao, exceptându-i pe fondatorii britanic ai grupării, informează marca.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înaintea lui Ganea, au mai jucat la Bilbao brazilianul Vicente Biurrun, venezuelanul Fernando Amorebieta, mexicanul Javier Iturriaga, francezul Bixente Lizarazu şi un alt francez, Aymeric Laporte, acesta din urmă fiind singurul străin din lotul actual.

Portarul Vicente Biurrun s-a născut la Sao Paulo, unde munceau părinţii săi basci, apoi a revenit în Spania şi a jucat la Bilbao, între 1990 şi 1994. După acesta, a sosit la Athletic Bixente Lizarazu, jucător născut în regiunea bască a Franţei. El a evoluat puţin timp la Bilbao, înainte de a ajunge în Germania, la Bayern Munchen.

Născut la Cantaura, în Venezuela, Amorebieta a venit de mic în Ţara Bascilor, la Iurreta. El a intrat în clubul Atheltic în 1996, la 11 ani, ca jucător la echipele de copii şi juniori, şi a rămas până în 2013, evoluând din 2005 la formaţia de seniori.

Javier Iturriaga s-a născut la Ciudad de Mexico, din părinţi basci, care s-au stabilit în anii 80, în Mexic. El a locuit în această ţară până la 13 ani, când a plecat în Marea Britanie, unde a stat un an, înainte de a veni la Bilbao. Mijlocaşul nu a jucat la Athletic decât un sezon, în 2006-2007.

În acest moment, Athletic Bilbao, locul 11 în LaLiga, are un singur străin în lot, francezul Aymeric Laporte, 23 de ani, născut la Agen, în Franţa, dar care are un străbunic basc. Laporte a fost "înregimentat" ca junior la un club din regiunea franceză a Ţării Bascilor, Bayonne, şi apoi la Basconia, înainte de a ajunge la Athletic.

Athletic Bilbao este un club cunoscut pentru politica de a recruta numai jucători basci sau cu rădăcini basce. Bilbao este club fondator al campionatului spaniol şi împreună cu Real Madrid şi FC Barcelona formează grupul echipelor care nu au retrogradat niciodată din primul eşalon. În ciuda acestei politici restrictive de selecţie, Bilbao a câştigat de opt ori campionatul spaniol şi de 23 de ori Cupa Regelui.

Athletic Club Bilbao şi FC Viitorul au ajuns la un acord de principiu pentru transferul jucătorului Cristian Ganea la gruparea bască, începând cu data de 1 iulie 2018, a anunţat, luni, gruparea patronată de Gheorghe Hagi. Ganea va semna pe trei sezoane cu Athletic Club Bilbao (2018/2019, 2019/2020 şi 2020/2021), cu opţiunea să-şi prelungească contractul pentru un sezon suplimentar.

Potrivit presei spaniole, Ganea respectă profilul de fotbalist căutat de Athletic prin faptul că a crescut în Basauri, în apropiere de Bilbao, unde familia sa locuieşte şi acum, iar el a evoluat la echipe de juniori din regiune, Basconia şi Indartsu.

Ganea, născut la Bistriţa, a mai evoluat în Spania la Mallorca B şi la Santanyi şi a strâns patru selecţii la naţionala României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.