O creştere a numărului de acte antisemite în întreaga lume în timpul războiului din Gaza a creat noi provocări de securitate pentru sportivii israelieni înainte de Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024, a declarat şefa Comitetului Olimpic Israelian, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manifestaţii - atât pro-palestiniene, cât şi pro-Israel - au avut loc în multe ţări de când Hamas a atacat Israelul la 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane şi luând ostatici aproximativ 240 de persoane.

Ca replică, armata israeliană a devastat Gaza controlată de Hamas, ucigând peste 15.000 de palestinieni, potrivit autorităţilor sanitare din Gaza.

De atunci, în multe ţări s-a înregistrat o creştere a numărului de acte antisemite, Germania raportând luna trecută o creştere de 240% în prima săptămână după începerea războiului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022.

"Valul actual de antisemitism la nivel mondial a creat cerinţe şi provocări unice de securitate pentru sportivii noştri, în timp ce se pregătesc pentru Jocurile Olimpice", a declarat Yael Arad, preşedinta Comitetului Olimpic din Israel. "Din păcate, unii dintre sportivii noştri s-au confruntat cu obstacole chiar şi în ceea ce priveşte participarea la competiţiile necesare pentru criteriile olimpice", a precizat ea marţi, într-un comunicat.

Echipa de înot sincron a Israelului a anunţat la începutul acestei luni că nu se va deplasa la competiţii, inclusiv la calificările olimpice din Qatar, din cauza temerilor legate de siguranţă.

Arad, prima medaliată olimpică israeliană din istorie, a declarat că niciunul dintre membrii echipei olimpice israeliene nu participă la vreo activitate militară.

"Membrii echipei noastre olimpice nu au fost recrutaţi (de către armată) şi nu sunt implicaţi în nicio activitate de luptă sau militară. Echipa olimpică se dedică în totalitate antrenamentelor şi se concentrează exclusiv pe reprezentarea Israelului la Jocurile Olimpice", a declarat Arad.

"Comitetul Olimpic Israelian, în strânsă colaborare cu diverse părţi interesate atât în Israel, cât şi în ţările gazdă, este dedicat garantării siguranţei şi securităţii sportivilor noştri."

Ea nu a oferit detalii specifice privind măsurile de securitate pentru sportivii israelieni.

MĂSURI DE SECURITATE "FĂRĂ PRECEDENT"

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris au declarat că măsurile de securitate pentru evenimentul din 26 iulie-11 august 2024 vor fi 'fără precedent'. Bugetul de securitate al JO se ridică la 320 de milioane de euro.

"Toate ameninţările, inclusiv cele teroriste, au fost luate în considerare de stat încă de la începutul discuţiilor privind securitatea pentru Jocurile Olimpice", a declarat un purtător de cuvânt al JO de la Paris.

Pentru Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), securitatea este la fel de importantă, în special în jurul satului sportivilor şi al locurilor de desfăşurare a competiţiilor.

La Jocurile Olimpice de la Munchen, din 1972, echipa israeliană a fost atacată de bărbaţi înarmaţi asociaţi cu gruparea militantă palestiniană Septembrie Negru în interiorul satului sportivilor. Unsprezece membri ai echipei israeliene au murit, precum şi un ofiţer de poliţie german şi cinci dintre atacatorii palestinieni.

"Securitatea la orice ediţie a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice este un subiect de mare importanţă pentru CIO", a declarat un purtător de cuvânt al CIO când a fost întrebat dacă planurile pentru echipa israeliană au fost întărite de la începutul conflictului din Gaza.

"Suntem în contact regulat cu Paris 2024 şi avem încredere deplină în capacitatea Comitetului de Organizare şi a autorităţilor franceze de a organiza Jocurile Olimpice în condiţii de siguranţă şi cu succes."

În SUA, războiul din Gaza a adus o creştere a incidentelor antisemite şi islamofobe, inclusiv a atacurilor violente şi a hărţuirii online, potrivit grupurilor de susţinere. Forţele de poliţie din Londra au declarat că a existat o creştere de 14 ori a incidentelor de antisemitism în cele trei săptămâni de după 7 octombrie. Franţa a înregistrat 1.159 de acte antisemite în luna de după 7 octombrie, de peste trei ori mai mult decât numărul de astfel de acte din 2022.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.