Antrenorul FC Dinamo, Cosmin Contra, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că valoarea fotbalului românesc va scădea din ce în ce mai mult, dacă Guvernul şi clasa politică nu adoptă o legislaţie care să încurajeze sportul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Să nu uităm că suntem departe chiar dacă Steaua sau Gigi Becali cumpărără ce e mai bun în România. Realitatea o arată. O echipă ca Red Bull Salzburg, cu un sponsor ca Red Bull în spate şi cu o infrastructură extraordinar creată, a ajuns să dea şapte goluri camioanei României. Steaua, cu cei mai buni jucători cumpăraţi din România, cu milioane de euro date pe aceşti jucători, a luat cinci goluri pe teren propriu. Din păcate, asta e realitatea în România, dar noi nu o vedem. Eu ştiu reaitatea pentru că am stat 15 ani în străinătate şi ştiu diferenţe de mentalitate, de valoare, între ceea ce văd eu acum în România şi ceea ce se întâmplă în străinătate. Şi nu mă refer la calitatea jucătorilor, ci la tot ce înseamnă infrastructură, de la copii şi juniori. Suntem foarte departe. Orice echipă care intră în grupele unei competiţii europene face o performanţă extraordinară. Cum a făcut anul trecut Astra, cum se întâmplă anul acesta cu Steaua, sunt lucruri excepţionale. Trebuie să schimbăm multe în sport, în general şi în fotbal, în particular, ca să ajungem să ne batem cu Sporting Lisabona, care nu e nici Porto, nici Benfica, ori cu Red Bull Salzburg. Înainte, echipele româneşti le dădeau cu ternul în cap echielor din Austria sau echipelor din ţările de pe lângă noi şi acum nu putem să le facem faţă. Aceasta este diferenţa de investiţii. Atât timp cât se plătesc 75 la sută taxe pe salariul unui jucător, e imposibil ca în România fotbalul să crească. Dacă nu se va schimba ceva de undeva de sus, de la politic, să se dea o lege ca să se schimbe ceva, e foarte greu să ne batem în următorii 10-15 ani cu astfel de echipe. Şi vom cădea din ce în ce mai mult. Vom ajunge să nu mai avem fotbal dacă nu se va schimba ceva", a declarat Contra.

Antrenorul dinamovist spune că marile probleme ale fotbalului românesc pleacă de la nivelul copiilor şi juniorilor.

"Avem multe deficienţe la jucători care ajung la 18-19 ani să debuteze în prima echipă. Ajung cu aceste deficienţe din cauza condiţiilor pe care le au. Am văzut multe lucruri când am fost la Petrolul, când am fost la Timişoara şi aici. Atât timp cât de sus, de la Guvern, de la politic nu se va ajuta sportul, nu o să puem îmbunătăţi calitatea jucătorilor, mentalitatea lor şi nu o să putem să ne batem şi noi la nivel înalt", a spus el.

Întreat de ce a fost sigur că FCSB nu va trece de Sporting, Contra a răspuns: "Chiar dacă în meciul tur a arătat altceva, ştiam că Sporting Lisabona are valoarea necesară să facă un rezultat precum cel de la Bucureşti."

Formaţia FCSB a fost învinsă de Sporting Lisabona, cu scorul de 5-1 (1-1), miercuri, pe Arena Naţională, şi a ratat calificarea în grupele Ligii Campionilor. În tur, scorul a fost egal, 0-0. Echipa stelistă va juca în grupele Ligii Europa.

FC Viitorul a fost învinsă, joi seară, în deplasare, cu scorul de 4-0 (2-0), de echipa austriacă FC Salzburg, în manşa secundă a play-off-ului Ligii Europa. Austriecii, care s-au impus şi în meciul tur, săptămâna trecută, la Ovidiu, scor 3-1, s-au calificat în grupele competiţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.