Comitetul Internaţional Olimpic şi preşedintele forului, Thomas Bach, au fost ţintele unor farse telefonice a unui grup din Rusia care a procedat anterior la fel cu lideri politici mondiali şi alte personalităţi de rang înalt. Incidentul vine în contextul în care relaţiile dintre forul olimpic şi Rusia se deteriorează rapid după interdicţia de defilare la ceremonia de deschidere a JO de la Paris pentru sportivii ruşi din cauza războiului din Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CIO a precizat că au fost efectuate apeluri false către forul olimpic şi preşedintele său, persoanele care au sunat prezentându-se drept reprezentanţi ai Comisiei Uniunii Africane şi dorind să discute situaţia legată de Rusia.

“Se pare că a avut loc un nou incident în cadrul campaniei ruseşti de dezinformare şi defăimare împotriva Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) şi a preşedintelui acestuia.

Apeluri false de la persoane care pretindeau că provin de la Comisia Uniunii Africane par să fi fost făcute de acelaşi grup care a atacat deja în acelaşi mod o serie de lideri politici mondiali şi alte personalităţi de rang înalt.

În timpul apelurilor, o persoană care pretindea că este preşedintele Comisiei Uniunii Africane dorea să obţină argumente, în special din partea CIO, împotriva politizării sportului de către guvernul rus, pentru a pregăti o declaraţie împotriva acestei politizări”, se arată într-un comunicat al CIO.

CIO nu a oferit detalii despre conversaţii şi nici nu a precizat câte apeluri au existat.

În septembrie, premierul italian Giorgia Meloni a vorbit despre "oboseala" internaţională apărută în privinţa războiului din Ucraina şi despre lipsa de sprijin pentru Italia în gestionarea migraţiei, într-o farsă telefonică pusă la cale de umoriştii ruşi Vovan şi Lexus, despre care se spune că ar avea legături cu Kremlinul şi FSB.

Marţi, CIO a anunţat că le-a interzis sportivilor ruşi şi belaruşi să participe la parada de la ceremonia de deschidere a JO de la Paris, din cauza războiului din Ucraina.

Acest lucru a provocat un răspuns dur din partea Moscovei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmând miercuri că decizia CIO reprezintă "distrugerea ideii de olimpism" şi o încălcare a intereselor sportivilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.