Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a precizat, într-un mesaj postat la aproape un an după startul războiului din Ucraina, că majoritatea mişcării olimpice susţine “solidaritatea neclintită cu Ucraina, sancţiunile impuse Rusiei şi Belarusului şi misiunea de consolidare a păcii şi unificatoare a Mişcării Olimpice”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Forul a subliniat că Jocurile Olimpice nu pot preveni războaiele şi a reiterat mesajul lansat în urmă cu un an către toţi lideri politici ai lumii: “Daţi o şansă păcii”.

24 februarie 2023 marchează un an de când Rusia a invadat Ucraina cu sprijinul Belarusului: un an de război brutal, suferinţă umană, ucidere şi distrugere. Suntem alături de poporul ucrainean în timpul acestui război crud, a cărui durere şi suferinţă depăşesc imaginaţia. La această aniversare sumbră, Mişcarea Olimpică se alătură apelurilor pentru pace şi este pregătită să-şi aducă contribuţia modestă la orice eforturi de consolidare a păcii.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

CIO a condamnat războiul fără sens în cei mai fermi termeni încă din ziua invaziei. Fără ca luptele să înceteze după un an de vărsare de sânge, CIO îşi reiterează condamnarea războiului din Ucraina, care este o încălcare flagrantă a Armistiţiului Olimpic care era în vigoare la acea vreme şi a Cartei Olimpice. Din acest motiv, CIO a sancţionat statele şi guvernele rus şi belarus, care sunt singurele responsabile pentru acest război, într-un mod fără precedent: Fără evenimente sportive internaţionale organizate în Rusia şi Belarus; fără afişări ale identităţilor naţionale: steaguri, imnuri sau alte simboluri naţionale; şi niciun oficial guvernamental sau de stat acreditat pentru niciun eveniment sportiv internaţional.

Aceste sancţiuni au fost puse în aplicare în februarie 2022 şi apoi au fost întărite, consolidate şi confirmate de recentul Summit Olimpic din 9 decembrie 2022. Ele rămân ferm în vigoare”, se arată în comunicatul CIO.

CIO şi-a reafirmat “solidaritatea neclintită faţă de sportivii ucraineni, care s-au confruntat zi de zi cu greutăţi de neimaginat”. “În vreme ce războiul durează de peste un an, întreaga Mişcare Olimpică rămâne fermă în angajamentul său de a ajuta sportivii ucraineni în toate modurile posibile, pentru că ne dorim să vedem o echipă puternică din cadrul Comitetului Olimpic Naţional al Ucrainei la Jocurile Olimpice de la Paris. 2024 şi Jocurile Olimpice de iarnă Milano Cortina 2026.

În acest scop, CIO şi-a triplat Fondul de Solidaritate pentru Ucraina, astfel încât sportivii să aibă tot sprijinul pentru a depăşi provocările uriaşe cu care se confruntă pentru a-şi realiza visul olimpic. Aproximativ 3.000 de sportivi au beneficiat deja de ajutorul oferit de Fondul de Solidaritate CIO prin intermediul Comitetului Olimpic al Ucrainei. Aceste eforturi iau forma nu doar a ajutorului financiar, ci şi a sprijinului logistic şi a asigurării faptului că sportivii ucraineni pot continua să participe la competiţii, oferind sprijin de călătorie, facilităţi de antrenament, cazare, echipament şi uniforme, printre altele”, a adăugat forul.

Încă de la început, începând cu Jocurile Olimpice antice, misiunea noastră a fost întotdeauna promovarea păcii prin sport, a subliniat CIO. “CIO rămâne angajat în această misiune de a uni întreaga lume în competiţie paşnică până astăzi. Cele mai recente exemple de astfel de competiţii paşnice includ sportivi din Coreea de Sud şi de Nord, din Israel şi Palestina, din Armenia şi Azerbaidjan şi mulţi alţii. În timpul Jocurilor Olimpice, sportivii din 206 Comitete Naţionale Olimpice diferite trăiesc împreună în pace în Satul Olimpic. Eforturile de consolidare a păcii au nevoie de dialog. O competiţie cu sportivi care respectă Carta Olimpică poate servi drept catalizator pentru dialog, care este întotdeauna un prim pas către atingerea păcii.

Jocurile Olimpice nu pot preveni războaiele şi conflictele. Nici nu pot aborda toate provocările politice şi sociale din lumea noastră. Acesta este domeniul politicii. Dar Jocurile Olimpice pot da un exemplu pentru o lume în care toată lumea respectă aceleaşi reguli şi unii pe alţii. Ele ne pot inspira să rezolvăm probleme prin construirea de punţi, ceea ce duce la o mai bună înţelegere între oameni. Ele pot deschide uşa dialogului şi construirii păcii în moduri în care excluderea şi diviziunea nu o fac.

Majoritatea covârşitoare a Mişcării Olimpice, inclusiv sportivii, Comitetele Naţionale Olimpice şi Federaţiile Internaţionale, susţine solidaritatea neclintită cu Ucraina, sancţiunile impuse Rusiei şi Belarusului şi misiunea de consolidare a păcii şi unificatoare a Mişcării Olimpice.

Unită în acest spirit olimpic, la acest dureros semn de un an, întreaga Mişcare Olimpică reiterează apelul pe care l-am făcut acum un an tuturor liderilor politici ai lumii: “Daţi o şansă păcii””, a adăugat CIO.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.