Toate cele 16 echipe ale SuperLigii au schimbat în roz culorile echipamentului de joc, la iniţiativa Fundaţiei Superbet, în etapa a XII-a, care a debutat pe 30 septembrie, în ajunul Zilei Naţionale de Luptă Împotriva Cancerului de Sân şi s-a încheiat în 2 octombrie. Iniţiativa vine să susţină programele Fundaţiei Renaşterea pentru prevenirea şi depistarea precoce a cancerului la femeile din România. “Îmi doresc să schimbăm realitatea tristă a cifrelor - peste 50% din pacientele cu cancer din România sunt diagnosticate abia în stadiile III şi IV”, afirmă preşedinta Fundaţiei Superbet, Augusta Dragic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele 16 echipe care evoluează în SuperLiga de fotbal au intrat pe teren purtând tricouri roz, un banner cu fundiţă roz – simbolul luptei împotriva cancerului de sân.

Toţi cei 240 de jucători ai SuperLigii au dorit astfel să transmită un mesaj vizual puternic tuturor bărbaţilor din tribune sau de acasă - sănătatea femeilor din viaţa lor trebuie protejată şi acestea trebuie susţinute să-şi facă regulat controale pentru a depista din timp orice neregulă. Mai mult, statisticile arată că, în România, sunt numeroase cazurile în care femeile diagnosticate cu cancer nu au alături de ele partenerul de viaţă în lupta cu această boală”, precizează Fundaţia Superbet într-un comunicat.

“Dincolo de ajutorul dat, cel mai puternic mesaj pe care vrem să-l transmitem implicându-ne în fiecare an în luna octombrie în lupta împotriva cancerului este acela de a conştientiza importanţa prevenţiei. Toţi cei implicaţi în acţiunile noastre pot deveni mesageri în comunitatea lor. Ca medic ştiu cât de important să ajungem regulat să ne facem analize de rutină. Dacă sunt în categoria vulnerabilă, femeile trebuie să ştie că pot apela la ajutor”, a declarat Preşedinta Fundaţiei Superbet, Augusta Dragic.

Iniţiativa în jurul etapei SuperLigii a inclus şi o componentă caritabilă după ce cei 240 de jucători au alergat aproape 2.000 de km. O parte a donaţiei a venit din suma strânsă din donarea unui euro pentru fiecare km parcurs de echipe pe terenul de fotbal în cele trei zile de competiţie.

Demersul de la început de octombrie este dublat şi de cursa caritabilă Race for the Cure România 2022, care continuă în format digital până la finalul lunii şi unde Fundaţia Superbet are şi în acest an, cea mai numeroasă echipă - 75 de angajaţi ai grupului şi Fundaţiei Superbet. Taxele de înscriere colectate sunt apoi donate.

“În cei trei ani de la înfiinţare, Fundaţia Superbet a susţinut an de an proiecte în jurul prevenţiei cancerului la femei. Ne-am implicat în Race for Cure şi suntem alături de campaniile vizibile din spaţiul românesc dedicate sănătăţii femeii. Sunt femeie, sunt mamă, sunt la bază şi medic, iar ca preşedintă a unei Fundaţii îmi doresc să schimbăm realitatea tristă a cifrelor - peste 50% din pacientele cu cancer din România sunt diagnosticate abia în stadiile III şi IV. Împreună putem ajuta femeile vulnerabile”, a mai spus Augusta Dragic.

De peste două decenii, Fundaţia Renaşterea se implică în promovarea sănătăţii femeii, iar din 2019 are un partener solid, Fundaţia Superbet, care are deja în portofoliu mai multe proiecte în zona de sănătate.

“Cancerul de sân şi cel de col uterin pot fi vindecate, în procent de 98% dacă sunt depistate în fază incipientă. Ar fi minunat ca, măcar o dată pe an, toţi bărbaţii să tragă un semnal de alarmă roz: să-şi încurajeze mamele, soţiile, surorile, prietenele să facă controalele medicale periodice, ce le pot salva viaţa”, a declarat Mihaela Geoană, preşedintele Fundaţiei Renaşterea.

Potrivit ultimelor studii, în România sunt diagnosticate cu cancer mamar 9.629 de femei la nivel naţional, numărul deceselor se ridică la 3.209 şi peste jumătate din pacientele cu cancer din România (58,4%) sunt diagnosticate abia în stadiile III şi IV, comparativ cu statele europene, unde 70-80% din cazurile noi de cancer sunt depistate în stadiile incipiente ale bolii (0, I şi II).

Anual, peste 1.800 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin şi aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidenţa este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalităţii este de peste 4 ori mai mare. Cifrele pot fi ameliorate cu până la 80% prin  programe de screening, însă în România atât depistarea timpurie, cât şi prevenţia rȃmȃn la un nivel foarte redus, în special în rândul grupurilor vulnerabile.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.