Tibo InShape, un youtuber specializat în culturism, a afirmat, făcând referire la faptul că Paul Pogba a fost testat pozitiv cu testosteron, că "sunt puţini cei care nu sunt dopaţi" în sportul de nivel înalt.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"La un nivel înalt (profesional), sunt puţini cei care nu sunt dopaţi",a scris pe reţeaua X influncerul de 31 de ani.

Thibaud Delapart, numele său real, afirmă că problemele de dopaj nu se regăsesc "doar în boydbuilding sau în ciclism" şi că este "în parte vina noastră ca spectatori". "Dorind din ce în ce mai multă performanţă şi rezultate, sportivii sunt obligaţi să ia diverse substanţe", a spus el.

Declaraţiile lui au provocat o reacţie puternică din partea jucătorului de tenis Corentin Moutet. "Cum poţi să spui aşa ceva?", a replicat francezul, al 97-lea jucător mondial: "Controalele antidoping sunt omniprezente. Suntem localizaţi în permanenţă, ne antrenăm din greu pentru a fi performanţi".

Fostul fotbalist Matthieu Dossevi a declarat că dopajul "rămâne un eveniment rar, cel puţin în fotbal". La fel ca Moutet, fostul jucător de la Valenciennes a explicat că există controale "în fiecare săptămână" şi că testele pozitive sunt "excepţii".



"Acest lucru este valabil cu siguranţă pentru mediile cu care intri în contact (culturişti, săli de sport, box), dar când vine vorba de fotbal, vorbeşti prostii", a adăugat Jimmy Cabot, mijlocaşul formaţiei RC Lens.

Jucătorul francez al echipei Juventus, Paul Pogba, a fost depistat pozitiv la testosteron şi a fost suspendat provizoriu luni. Hormon al sexualităţii masculine şi al fertilităţii, testosteronul este interzis de Agenţia Mondială Antidoping, dar este frecvent utilizat de sportivi pentru a-şi îmbunătăţi performanţele.

"Testosteronul este hormonul masculin prin excelenţă, secretat în proporţie de 90% de testicule şi 10% de glandele suprarenale, deşi şi femeile secretă o parte", a declarat pentru AFP Antoine Faix, urolog-androlog la Montpellier. "Este hormonul responsabil de tonusul fizic, psihologic şi, bineînţeles, sexual".

Acesta face parte dintr-un grup de hormoni numiţi androgeni.

În timpul pubertăţii, permite apariţia anumitor caracteristici masculine specifice, cum ar fi creşterea părului şi dezvoltarea organelor genitale. Este necesar pentru producţia de spermatozoizi şi pentru dezvoltarea libidoului.

Dar favorizează şi dezvoltarea musculară, motiv pentru care este frecvent utilizat în dopajul sportiv. Este ceea ce se numeşte un anabolizant şi are legătură cu modul în care sunt asimilate proteinele.

Deşi acest hormon este secretat în mod natural de către organism, el poate fi administrat şi "exogen".

Un dozaj de testosteron poate fi recomandat la bărbaţi dacă se suspectează o disfuncţie a glandelor sexuale.

"Din punct de vedere medical, testosteronul este în general prescris atunci când există o lipsă a acestuia, aşa că este cel mai adesea prescris pentru bărbaţii mai în vârstă sau pentru bărbaţii tineri care au avut cancer testicular sau care sunt diabetici", spune Dr. Faix.

Mult mai rar, testosteronul este folosit ca un contraceptiv unic, în combinaţie cu un alt hormon.

"Testosteronul ajută la producerea de muşchi, dar şi la accelerarea recuperării musculare", a declarat pentru AFP Michel Audran, profesor emerit de biofizică la Universitatea din Montpellier şi fost director al laboratorului francez antidoping.

Este, de asemenea, un psihostimulant: creşte motivaţia şi dorinţa de a reuşi în sport.

Prin urmare, este "unul dintre produsele cel mai frecvent utilizate de sportivii care se dopează", spune Audran.

Pentru a îmbunătăţi performanţele sportive, testosteronul poate fi ingerat într-o pastilă care se înghite, aplicat cu un gel transcutanat sau pur şi simplu injectat direct în muşchi.

Testosteronul este considerat un produs dopant şi este interzis de WADA (Agenţia Mondială Anti-Doping), care îl clasifică în categoria "steroizi anabolizanţi androgeni".

În cazul lui Paul Pogba, va trebui să se stabilească dacă acesta a fost sau nu injectat intenţionat, în urma testului antidoping pozitiv la testosteron.

Potrivit lui Michel Audran, testosteronul se află "în fruntea listei de produse dopante", deoarece este "foarte greu de detectat": "este complicat să faci diferenţa între cel produs de organism şi cel furnizat de un medicament". Cu toate acestea, testele efectuate pe probe de păr pot indica dacă substanţa a fost sau nu folosită în mod regulat, adaugă el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.