Atleta Caster Semenya nu îşi va putea apăra titlul mondial la 800 de metri, la Campionatele Mondiale de la Doha, din septembrie, în urma unei decizii a Curţii Supreme elveţiene privind sportivele cu hiperandogenie, informează lesoir.be.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La 3 iunie, Tribunalul federal elveţian a suspendat temporar punerea în aplicare a regulii IAAF prinvind sportivele cu nivel ridicat de hormoni. În urma acestei decizii, atleta sud-africană Caster Semenya putea concura în probele de la 400 de metri la o milă.

La 13 iunie, Curtea Supremă elveţiană, sesizată de Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF), a menţinut decizia de a i se permite provizoriu sportivei Caster Semenya să concureze.

Însă marţi, Curtea Supremă elveţiană a decis să ridice suspendarea regulii IAAF în cazul sportivelor cu nivel ridicat de hormoni până va fi judecat pe fond apelul atletei sud-africane la decizia TAS, favorabilă forului mondial.

"Un singur judecător a întors decizia Curţii Supreme elveţiene de suspendare provizorie a regulamentului IAAF, aşteptând decizia apelului contra hotărârii TAS. Această decizie o va împiedica pe Caster Semenya să-şi apere titlul mondial la CM din septembrie", au precizat avocaţii atletei, într-un comunicat.

"Sunt foarte dezamăgită că m-au împiedicat să-mi apăt titlul mondial pe care l-am câştigat cu dificultate. Dar asta nu mă va descuraja să continui lupta mea pentru drepturile tuturor atletelor vizate", a spus Semenya, în acelaşi comunicat.

La 1 mai, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins apelul formulat de atleta Caster Semenya şi de Federaţia Sud-africană de Atletism (ASA) împotriva regulii Diferenţei de Dezvoltare Sexuală (DDS) a IAAF, care presupune că sportivele cu hiperandrogenie vor trebui să-şi reducă nivelul de testosteron şi să-l menţină apoi pentru a putea să concureze pe plan internaţional.

Federaţia Internaţională de Atletism, IAAF, a anunţat, în urmă cu un an, o clasificare separată a atleţilor, pe baza Diferenţei de Dezvoltare Sexuală (DDS), care presupune că sportivele cu nivel natural de hormoni ridicat, cum este şi Semenya, să urmeze un tratament de diminuare, reducându-şi nivelul de testosteron şi menţinându-l apoi pentru a putea să concureze pe plan internaţional.

Sportivele DSD trebuie să-şi reducă nivelul de testosteron sub 5 nmol/l pentru o periodă continuă de cel puţin şase luni şi să menţină noul nivel pe durata restului carierei atletice.

Atletele care doresc să ia parte la competiţii internaţionale, dar nu-şi scad nivelul testosteronului, vor putea concura împotriva bărbaţilor.

Regula a intrat în vigoare la 8 mai, iar atleta sud-africană şi federaţia din ţara ei au contestat-o la Tribunalul federal elveţian după ce au pierdut la TAS.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.